Upečte si tento rychlý a zaručeně dobrý koláč, když nevíte, co s jablky.
Hodnocení
4.5
/ 5 (192x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
19x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Máslo10 dkg
Mléko1 hrnek
Kypřicí prášek do pečiva1 ks
Cukr krupice1 hrnek
Vanilkový cukr1 ks
Polohrubá mouka3 hrnky
Drobenka
Máslo50 g
Cukr krupice5 lžic
Hrubá mouka5 lžic
Podle chuti
Rozinky
Náplň
Cukr krupice
Skořice mletá1 lžíce
Nastrouhané jablko1 a 1/2 kg
Postup přípravy
Ingredience na těsto smícháme dohromady a vytvoříme řidší těsto, které rozlijeme doprostřed vymazaného a vysypaného plechu. Pomocí stěrky rozetřeme těsto i do okrajů. Těsto na plechu necháme odpočívat.
Mezitím si nastrouháme jablka, přidáme skořici a podle potřeby dochutíme cukrem. Přidáme rozinky.
Připravíme drobenku z hrubé mouky, cukru a másla. Vše dobře propracujeme, aby se nám vytvořily hrudky, které po upečení chutnají báječně. Jablečnou směs naklademe na odpočaté těsto a posypeme drobenkou.
Dáme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 40 minut.
Jablečný koláč od babičky už stačí jen nakrájet a začít ochutnávat.
Cukr do jablek přidávám jen v případě, že jsou jablka příliš kyselá. Jinak tam dle mých zkušeností nemusí být. Pro ty, kteří mají rádi opravdu sladké, si můžou celý upečený koláč ještě posypat moučkovým cukrem.
Dobré. Na koláč po upečení a před konzumací, ještě dáme šlehačku ze smetany na vaření 31%,33% (ne šlehačku ve spreji), kterou si ušleháme. Potom je to opravdu dobrota.
Petra
Jablkový koláč
Koláč je super, ale úpravy byly potřeba. Trouba na 200° určitě, hrnky jsme nějaké přidala já mám velký plech a velkou troubu � takže půl hrnku, hrnek mléka navíc a máslo také a už od oka. Jinak je to moc dobré
MirekVlcek
Re: Recept se mi nelíbí
Dávkování je dobré, těsto po upečení je výborné. Pokud se vám to nepovedlo, bude chyba jinde.
MirekVlcek
Sto lidí, sto chutí.
Koláč jsem upekl a dopekl se dobře, 160°C na 45 minut úplně stačilo. Tolik k těm, co to zvorali a nadávají na recept. Podruhé jsem místo jablek použil kdoulový rozvar a je to taky skvělé. Zařadil jsem si recept mezi oblíbené, určitě zase upeču. Díky.
pavel
Doba pečení
K té době pečení. Už od pohledu dost nelogický recept jsem musel sundat o jeden hrnek mouky. Při třech hrnkách by bylo těsto moc silné a zatímco vprostřed by byl koláč nedopečený na povrchu by se připaloval. S hrníčkovým pečením jsou na náš pekáč tři hrnky moc. I dva jsou nadoraz.
Pekl jsem to na 200 stupňů 45 minut. Těch 160 je nesmysl. Upečené je to akorát.
Každá trouba peče trochu jinak, ale tak velké rozdíly jsem ještě nezažil. I v pekáči - plechu je rozdíl. Mi máme možná menší, ale zase ne o tolik, neboť velikost trouby je běžná a plech už kolem moc místa nemá.
Jablek jsem dal o půl kila více a i tak je to málo, ale posypal jsem koláč vlašáky.
Mouku jsem mixnul půl na půl se špaldovou. Cukru dal polovinu.
Každopádně to byla dobrá inspirace. Výsledek je překvapivě dobrý.