Recept na typický italský předkrm - grissini torinesi se vám bude hodit, až budete chtít upéct něco dobrého k vínu, pivu nebo třeba na oslavu Silvestra.
Hodnocení
4.6
/ 5 (7x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Podle potřeby
Olej
Polohrubá mouka
Ostatní
Sůl2 lžičky
Olivový olej3 lžíce
Hladká mouka 1/2 kg
Vlažná voda325 ml
Sušené droždí2 lžičky
Sladový extrakt1 lžička
Na potření
Žloutek1 ks
Voda1 lžíce
Na ozdobu
Bylinky
Semínka
Postup přípravy
Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme krátce aktivovat, promícháme a přidáme sladový extrakt.
Dále přisypeme mouku se solí a olivový olej, vše vypracujeme v lepivé těsto.
Těsto na chlebové tyčinky vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme 5 - 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné. Zakryjeme utěrkou a necháme opět pár minut odpočinout.
Pak opět hněteme 5 - 10 minut. Těsto vyválíme do obdélníku silného asi 1,5 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout.
Plechy vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Obdélník nakrájíme podélně na 4 stejné kusy a pak každý kus na 10 proužků. Každý proužek natáhneme na cca 25 cm dlouhou tyčinku.
Chlebové tyčinky rozložíme asi 1 cm od sebe. Grissini můžeme pomazat žloutkem rozšlehaným s vodou a posypat kořením, bylinkami nebo semínky.
Italské chlebové tyčinky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 - 20 minut.
Upečené grissini torinesi vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Chlebové tyčinky podáváme jako předkrm a chuťovku.