Sušená jablka zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Scedíme je a spolu s brusinkami a strouhankou dáme do větší mísy. Přidáme nastrouhanou kůru a dužinu z mandarinky, zázvor, skořici a hřebíček. Do směsi vmícháme nakrájenou cibuli, nasekané pekanové nebo vlašské ořechy, sůl a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.
Z husy vyjmeme drůbky a odložíme je stranou, později z nich připravíme vývar na omáčku. Husu naplníme nádivkou a otvor sepneme ideálně kovovými jehlami, aby nádivka při pečení nevylézala ven.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Na dno trouby dáme plech na pečení a husu volně položíme na kovovou mřížku. Tím zabráníme tomu, že se husa nebude zbytečně koupat ve velkém množství tuku, který během pečení pustí. Nebo použijeme pekáč s mřížkou.
Pekáč s husou uložíme do trouby a pečeme asi tři hodiny. Zhruba po každé hodině odebereme z pekáče do hrnku přebytečné sádlo.
Zatímco se husa dopéká, připravíme si lehkou omáčku. Všechny přísady na omáčku dáme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme hodinu.
Pak vývar ochutnáme, měl by mít výraznou chuť. Vyndáme z něj všechny přísady a přecedíme ho.
Husu vyndáme z trouby a naporcujeme. Přelijeme ji trochou z vývaru a zbytek přendáme do omáčníku, který servírujeme spolu s husou.
Husu s jablečnou nádivkou servírujeme s bramborovými nebo karlovarskými knedlíky nebo jen prostými pečenými brambory.
Zdroj: iPrima.cz