Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně.
Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.
Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.
Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.
Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.
Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.
Pořád nevím, jaký je rozdíl mezi římským kmínem a obyčejným. Chuťově to ano, ale jak je to zdravotně?
jan
finta fň
labužníci zdravím. měl jsem to štěstí, že v městě Betlém, hotelu Bethlem in byl rodinný podnik a kuchař vařil jídla Palestinských Arabů. Využití různých druhů koření, byla jeho doména Velmi spokojeni účastníci zájezdu.. Při večerní diskuzi jen tak samozřejmě bez tajností, řekl, že na veškeré luštěniny, když se máčejí přes noc, tak zásadně ( po propláchnutí) dávají trošku jedlé sody. Soda bikarbona. Na 1/2 kg luštěniny asi rovnou kávovou lžičku.
Hummus si dělám cca 3x do roka z 1/2 kg sáčku cizrny. Fazole a j. Vaří se luštěnina i se sodou. Ale !!. Vaření je podstatné kratší a luštěniny měkčí. Nutno si toto pohlídat. Zvláště cizrna je pak měkčí a lépe se vše mixuje. Jinak kombinace podle chuti. Palestinci vůbec nešetří trhanou a málo sekanou listovou Petržílkou. Na naše zvyklosti asi 4 násobně. Stálé zdraví. JM
Milan
hummus
Základ hummusu: cizrna, tahini, citron a římský kmín. Chuť můžete dotáhnout dalšími složkami: česnek, pepř, sůl, chili, koriandr, olej sezamový/olivový atd. To podle chuti. Nebojte se experimentovat...;)!
Josef
Re: Humus....
Připadalo mi, že 7 lžic olivového oleje i 2,5 lžíce tahini bylo dost málo, takže pro krémovější konzistenci jsem ze všeho ještě po troše přidal, stejně jako asi ještě 4 lžíce z vody, kde se vařila cizrna. Jinak nám to všem moc chutnalo. Díky
panim
dobré
Dělala jsem variantu s římským kmínem, ale tato s paprikou mi chutnala víc. Zapomněla jsem na koriandr, což bylo možná štěstí;-) Měla jsem šťastnou ruku a všech přísad dala tak akorát, takže jsem pravděpodobně dnes vytvořila svůj nejlepší hummus!