Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Hrušky pokapeme citronovou šťávou a na trošce másla dáme lehce povařit. Přidáme rum a skořicový cukr. Měkké, ale nerozvařené hrušky dáme stranou.
Těsto rozdělíme na dva kusy a vyválíme asi na 2 mm. Těsto posypeme kokosem a naskládáme hruškovou směs.Hrušky posypeme nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem. Obě těsta zabalíme do závinu a potřeme rozmíchaným vejcem. Oba záviny těsta propícháme jemně vidličkou.
Hruškové záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme již v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečené záviny necháme na mřížce vychladnout.
Hruškový závin s ořechy nakrájíme na plátky a můžeme vychutnávat.
Hruškový závin jsem vyzkoušela a sklidil úspěch :-) Jen jsem udělala určité úpravy - hrušky není potřeba napřed vařit, pouze jsem posypala lístkové těsto kokosem, pokladla nastrouhanými oloupanými hruškami, posypala skořicí, ořechy a vanilkovým cukrem a pak zamotala a upekla. Cukru je v receptu opravdu příliš, hrušky bývají sladké samy o sobě dost, tak mi stačil jeden balíček van. cukru a ani jsem ho nepoužila celý. Hrušky nebyly na chuti závinu příliš k rozeznání od jablek, spíš tam byly dost cítit ty ořechy a kokos, ale nikomu to nevadilo :-)