Hraběnčin koláč je lehký a lahodný, chutná k čaji i ke kávě.
Hodnocení
4.5
/ 5 (98x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Vejce4 ks
Ocet3 kapky
Mléko1-2 lžíce
Jablko5 ks
Rozinky1 hrst
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Cukr krupice15 dkg
Cukr moučka15 dkg
Skořice mletá3 lžičky
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 45 dkg
Hera20 dkg
Postup přípravy
Heru necháme na teplém místě změknout.
Žloutky oddělíme od bílků. Jablka oloupeme a nastrouháme.
Mouku promísíme s krupicovým cukrem a práškem do pečiva.
Přidáme žloutky, mléko, změklou Heru a rukama vypracujeme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden díl vložíme do igelitového sáčku a dáme do mrazáku ztuhnout. Dva díly rozválíme nebo rukama roztáhneme na vymaštěný a moukou vysypaný plech.
Na těsto pak rozložíme nastrouhaná jablka, pocukrujeme je vanilkovým cukrem, posypeme skořicí a rozinkami. Pokud by se nám zdálo jablek málo, můžeme přidat nebo naopak. Množství záleží na velikosti jablek, které jsme strouhali.
Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Do sněhu kápneme 3 kapky octa, lépe ztuhne.
Sníh rozetřeme rovnoměrně na vrstvu jablek. Na sníh nakonec nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku.
Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova při 150°C asi 35 minut. Hraběnčin koláč po vychladnutí pocukrujeme.