Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Zhruba třetinu dáme do mrazáku ztuhnout. Zbytek těsta vyválíme na tenký plát a vyložíme jím plech vyložený pečícím papírem.
Jablka očistíme a nastrouháme. Ořechy nasekáme a spolu rozinkami je vmícháme do jablek. Jablka rozprostřeme na těsto v plechu a posypeme vanilkovým cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem. Rozetřeme jej na jablka. Nakonec na sníh nastrouháme přes velká oka ztuhlé těsto.
Hraběnčin jablkový koláč pečeme při 180 °C asi 30 minut.
Upečený hraběnčin jablkový koláč necháme trochu vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.
Potřebovala jsem spotřebovat několik jablek a tak jsem hledala nějaký recept, na který by jsem měla doma také veškeré suroviny. Jelikož jsem koláč pekla v Zambii, tak jsem musela zaměnit Heru za máslo a polohrubou mouku za hladkou (heru ani polohrubou mouku tady nemáme). Těsto mělo dobrou konzistenci, ale při pokusu jej rozválet se velice trhalo (nevím, zda jsem jej neměla nechat v lednici déle) a tak jsem jen musela na plech ' vmačkat ' prsty. Při pečení koláč krásně voněl. Aby jsem to neprotahovala, koláč jsem servírovala s kopečkem vanilkové zmrzliny a moc nám chutnal. ;-) Takže tímto děkuji za jednoduchý a poměrně rychlý recept na chutný koláč. :-)
Anicka-T
Závin
Tento recept znám s 12 dkg cukru a 45 dkg hladké mouky. Hl.mouka proto, že je to vlastně linecké těsto. Je dobrý i s tvarohovou náplní. Byl by dobrý i s ořechovou náplní, kdybych měla tolik ořechů.
Parodie7
Re:
Nezlobte se na mne,ale já znám tento recept pod názvem
Hraběnčin koláč.To,že nám ale oběma stejně chutná,ať je to i koláč nebo řezy třeba hraběnčina manžela,v tom se určitě shodneme.
Zdraví Parodie7 !
Parodie7
Hraběnčin koláč
Už jsme koláč dělali několikrát.Snad ani lepší buchta neexistuje.Není to koláč,spíš zákusek.Je potřeba přesně dodržet recept.Každá návštěva se vždy ptá,kdy zase budeme péct Hraběnčín koláč.
Vřele doporučuji a zdravím gurmány.
Selma
Tento recept se jmenuje Hraběnčiny řezy, akorát si autor pozměnil název receptu...