Recept pro milovníky pečeného hovězího masa. Pokrm podáváme s bramborem a zeleninou.
Hodnocení
4.8
/ 5 (62x)
Doba přípravy
150 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Ostatní
Slanina60 g
Cibule2 ks
Karotka50 g
Kapary2 lžíce
Hovězí zadní kýta1300 kg
Podle potřeby
Olej
Vývar
Hotová jíška
Podle chuti
Sůl
Mletý pepř
Na potření
Žloutek1 ks
Med1 lžička
Sardelová pasta
Postup přípravy
Hovězí špalek očistíme a omyjeme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Mrkev omyjeme, oškrábeme, a také nakrájíme na hranolky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pro potírání masa si připravíme žloutek, který utřeme s medem. Kapary jemně nasekáme.
Očištěný špalek zadního hovězího masa prošpikujeme slaninou a mrkví.
Maso, ze všech stran zprudka opečeme na pánvi s olejem. Potom ho přendáme na pekáč a potřeme sardelovou pastou.
Ve výpeku orestujeme cibuli, kterou i s olejem přidáme k masu. Za častého podlévání pečeme v troubě doměkka. Ke konci pečení zvýšíme teplotu a hovězí pečeni potíráme směsí žloutku s medem. Tím docílíme zlatavé barvy.
Měkké hovězí maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Do vypečené šťávy přidáme pokrájené kapary a popřípadě šťávu zahustíme hotovou jíškou.
Hovězí pečeni podáváme s bramborem a dušenými fazolkami.
Další varianta je prošpikovat jen mrkví a do trouby jsem dal krom cibule ještě mrkev co zbyla a 5 na plátky nakrájených žampiónů.
Dětem moc chutnalo a příště prý víc hub :)
Hanka
Komentář k receptu Hovězí pečeně
Tak jsem také vyzkoušela. Opravdu moc dobré. Kapary nebyly, místo sardelové pasty celé sardelky, rozpustily se. Omáčku jsem kvůli dětem rozmixovala. Příloha hrášková rýže. Pekla jsem v troubě nejdříve chvíli na 240, až se začalo péci, tak na 170. Celkem 2,5 hod cca 600 g.
elensiel
mnamka
Maso jsem pekla cca 3,5 hodiny. Bylo to výborné, všem chutnalo :-)
Ankamamka
Re:
Takže znova se hlásím o slovo a musím uznat,že hovězí byla naprostá dobrotka...vůbec by mě to při chystání nenapadlo,ale mňamka nehorázná...ještě jednou děkuji za tip a můžu ostatním "váhajícím" jenom doporučit ;-)
Ankamamka
Dobrý den,
tak jsem objevila tenhle úžasný recept a jsem sama zvědavá na výsledek-už se jde na to...akorát bez těch kaparů,ty vyzkouším příště...díky za tip ;-)