Ze zelí vyřežeme košťál a na chvíli ho ponoříme do vařící se vody. Zelí z vody vytáhneme a odloupneme jeden až dva listy. Potom zelí opět na chvíli ponoříme do vařící se vody a opět odloupneme 1 - 2 listy. Postup opakujeme, až máme 10 - 12 listů. Cibule očistíme a nasekáme najemno.
Z mletého masa, vajec, z jedné nakrájené cibule, nevařené rýže, soli a černého pepře vymícháme směs. Touto směsí naplníme zelné listy. Zelné lístky převážeme nití, aby se při vaření nerozpadly.
Druhou cibuli opražíme na rozehřátém oleji dozlatova v přiměřeně velkém hrnci. Přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, citronovou šťávu, cukr a vodu. Vše přivedeme k varu. Plněné zelné listy vložíme do omáčky a společně dusíme asi hodinu.
Hotový holiškes podáváme s čerstvým pečivem nebo rýží.