Lilek nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Plátky osolíme a necháme asi 10 minut vypotit. Poté lilek osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Kolečka lilku vyskládáme na gril nebo na pečicí papír a grilujeme 50 minut na 180 °C. V osolené vodě uvaříme špagety podle návodu.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a krátce na něm opečeme česnek a větvičku tymiánu. Po třech minutách česnek a tymián odstraníme. Ogrilovaný lilek pokrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Přidáme uvařené scezené špagety a promícháme.
Těstoviny naservírujeme na talíř a posypeme sýrem Gran Moravia nebo parmezánem.
Recept se dá ozvláštnit bazalkovými špagetami jednoduše tak, že uvařené špagety smícháme ještě s bazalkovým pestem.
Grilovaný lilek se špagetami podáváme jako chutný bezmasý oběd či večeři.