Velmi dobrý moučník ze sušených švestek, přitom tak jednoduchý.
Hodnocení
4.3
/ 5 (18x)
Doba přípravy
35 min
Ingredience
Ostatní
Vejce5 ks
Rum50 ml
Mléko1 l
Cukr krupice12 dkg
Polohrubá mouka24 dkg
Sušené švestky20 dkg
Na ozdobu
Šlehačka
Postup přípravy
Vyšší plech nebo velká pekáč vymažeme a vysypeme. Sušené švestky spaříme, osušíme a nakrájíme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Mléko, celá vejce, cukr, rum a mouku smícháme. Vznikne nám řídké těsto. Těsto na francouzský moučník nalijeme na připravený plech, poházíme na něj nakrájené švestky a pečeme v předehřáté troubě asi tak 30 minut. Při pečení těsto začne bublat jako při vaření.
Upečený francouzský moučník má spíše pudinkovou konzistenci a je opravdu moc dobrý.
Francouzský moučník podáváme vychlazený a ozdobený šlehačkou.
Je to snadny klasicky francouzsky moucnik, ktery se jmenuje Far breton . Ja svestky nekrajim, pouzivam vypeckovane, namocene v rumu a davam je na dno formy a testem zaleju. Ve Francii polohrubou mouku nemame, tak se to delam z hladké. A na litr mléka pridavam 100g rozpusteneho masla ( v kraji puvodniho receptu davaji i maslo solene, ale to vetsine Cechu nechutna). Do mleka pridavam vanilku pro aroma. Take pozor na peceni, ja pecu pouze prvnich 10 minut na 180°C termostat 7 a potom stahnu na 5 a pecu jeste 55-60 minut. Jinak jsem mela okraje moucniku presusene a a prostredek nedopeceny. Ale zalezi asi i na troube a forme ve ktere to delate, kamaradka pece jen pulhodinu a ma ho dobry.Bon appétit
Michaela Hojerová
Re: fran. moučník
Dobrý den, toho mléka je tam opravdu 1 litr, při pečení těsto vaří a potom je z toho spíše pudinková buchta, je ale opravdu výborný. Sušené ovoce můžete dát jakékoliv. Krásný den. Míša