Fazole si necháme 5-7 minut opéct na rozehřátém oleji ve větší pánvi. Nakrájíme si cibuli a česnek a přidáme na pánev. Necháme zesklovatět, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vedle v misce si smícháme rajčatový protlak s vinným octem, hořčicí, oreganem a chilli a rovněž přimícháme do směsi na pánev.
Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kolečka a lehce podusíme v menším hrnci do poloměkka. Poté i zeleninu přidáme k fazolové směsi. Tu nyní dochutíme solí a pepřem a celý obsah pánve přeložíme do ohnivzdorné mísy. Zasypeme hráškem a na plátky nakrájenými feferonkami, přikryjeme alobalem a dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 25 minut při 200°C.
Jakmile jsou zapečené fazole hotové, můžeme ihned podávat. Samotné nebo s chlebem.