Jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit chutnou domácí zabijačkovou polévku. Kvalitou se zpravidla neliší od pravé ovarové polévky, dokonce je spíš chutnější a vydatnější.
Hodnocení
2.5
/ 5 (13x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Majoránka2 špetky
Jitrnice200 g
Mražená kořenová zelenina100 g
Jelito200 g
Nasekaná cibule1 hrst
Voda nebo vývar z vepřového1500 ml
Vařené nebo pečené maso (zbytky)100 g
Podle chuti
Sůl
Glutasol
Mletý pepř
Postup přípravy
Nejdříve je důležité vybrat tu správnou jitrnici a jelito do naší polévky. Může být i prejt v umělém střívku. Podstatné je, aby neobsahovali moc tuku. Jelito musí být tmavé - zbarvené od krve.
Vodu nebo vývar uvedeme do varu, vhodíme nasekanou cibuli. Postačí i polovina cibule.
Stroužky česneku nakrájíme na plátečky a vhodíme do vřící vody nebo vývaru. Kdo chce a má to rád, může přidat pár lžic mražené kořenové polévkové zeleniny.
Vaříme asi 5 minut, pak přidáme na kolečka nakrájenou jitrnici a jelito zbavené střívka.
Vaříme za stálého mícháni 10 minut. Kdo chce, může přidat i zbytky vařeného nebo pečeného vepřového z předchozího dne, ale max do 100g.
Před dovařením vhodíme do falešné ovarové polévky 2 velké špetky majoránky, kterou nabereme a rozdrolíme mezi prsty. Přidáme ještě špetku pepře a osolíme podle chuti.
Můžeme dochutit glutasolem. Falešnou ovarovou polévku podávame se chlebem. Jinak polévka se hodí i k vánočnímu stolu. Vhodná také jako desátová polévka.