Připravíme si veškeré suroviny na dýňovou polévku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek oloupeme. Dýni hokaido (cca 1,5 kg) omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme měkký střed. Hokaido nakrájíme na kostky.
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Poté vsypeme dýni, pár minut za stálého míchání orestujeme, osolíme, okořeníme kurkumou, zázvorem, kmínem, muškátovým oříškem a sušenou petrželkou, vsypeme stroužky česneku a zalijeme horkou vodou.
Polévku přivedeme k varu a takto vaříme cca 15 minut za mírného probublávání. Poté odstavíme, tyčovým mixérem rozmixujeme a podle potřeby dosolíme. Nakonec do dýňového krému vsypeme krátce povařený zelený hrášek a chia semínka. Dýňový krém už pouze prohřejeme a můžeme servírovat.
Dýňový krém s hráškem podáváme horký s celozrnným pečivem. Tato polévka skvěle zasytí a nahradí i hlavní chod. Navíc je opravdu zdravá, plná koření, bez zahušťování, mléka apod.