Jednoduchý dýňový koláč. Místo dýně můžeme použít i různé ovoce.
Hodnocení
4.8
/ 5 (16x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
7x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Máslo250 g
Cukr moučka40 g
Hladká mouka 400 g
Mléko plnotučné50 ml
Náplň
Vejce2 ks
Skořice1 lžička
Dýně650 g
Cukr krystal150 g
Zakysaná smetana200 ml
Drcený hřebíček1 špetka
Ostatní
Rum1 sklenice
Podle chuti
Rozinky100 g
Postup přípravy
Máslo si dáme v předstihu změknout a rozinky namočíme do rumu.
Sesypeme všechny ingredience na těsto a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice v potravinářské folii, aby neoschlo.
Dýni dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka (obvykle je to 20 minut). Po uvaření slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme na jemné pyré.
Přidáme cukr, skořici a hřebíček. Dále přidáme kysanou smetanu a našlehané vejce (v hrnečku si necháme malinko vejce na potření). Řádně vše promícháme.
Z těsta si oddělíme 1/3 a dáme stranou. Zbylé těsto vytvarujeme do formy až do okrajů. Na těsto nalijeme náplň.
Ze zbylého těsta uděláme nudličky a ozdobíme střed koláče, podle vlastní fantazie. Koláč potřeme zbytkem vejce.
Pečeme v troubě na 175°C cca 40 minut. Po vychladnutí dýňový koláč rozdělíme na osm dílů a přendáme na servírovací podnos.