Recept na italské rizoto z rýže arborio a dýně hokaido.
Hodnocení
5.0
/ 5 (2x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Ostatní
Máslo50-70 g
Šalotka100 g
Parmazán100 g
Bílé víno1 sklenka
Olivový olej1 lžíce
Rýže arborio320 g
Dýně Hokaido600 g
Podle potřeby
Zeleninový vývar
Postup přípravy
Domácí zeleninový vývar si připravíme den předem. Před přípravou risotta jej přivedeme k varu.
Dýni očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme.
Mezitím ve velkém hrnci rozpálíme olej s polovinou másla, přidáme oloupané a jemně nasekané šalotky a necháme je 2 minuty zesklovatět. Poté přidáme dýni a několik minut za stálého míchání restujeme.
Poté postupně přiléváme vývar a vaříme, dokud není dýně měkká a krémovitá (cca 20 minut).
Na další pánvi tentokrát nasucho osmahneme za stálého míchání rýži arborio, přelijeme bílým vínem a opět mícháme, dokud se víno neodpaří.
Poté rýži vsypeme do hrnce s dýní, promícháme a necháme vařit. Během vaření podle potřeby přiléváme horký vývar.
Ke konci vaření dýňové risotto osolíme, opepříme, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán.
Dýňové risotto necháme před servírováním krátce odpočinout, aby se všechny chutně dokonale propojily. Dýňové risotto podáváme horké a na talíři můžeme dozdobit čerstvou bylinkou a hoblinkami parmazánu.