Důkladná hovězí polévka

Recept na pořádně silný hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.


3.213x
120 min
1×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 kscibule
2-3 lvoda
2-3 ksbobkový list
40 dkghovězí maso
50 dkgkořenová zelenina
0 lžičekmleté nové koření
1 kostkahovězí bujon
2 lžícecelerová nať
10 dkgmorková kost
2 lžícelibečková nať

drobení

2 stroužkyčesnek
2 ksvejce
4 lžícemléko
4 lžícejemná krupice

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
1 kostkazeleninový bujon

Postup přípravy

Do papinového hrnce nalijeme asi 1,5 l vody, přidáme maso v celku, kosti, cibuli vcelku, 2 stroužky česneku vcelku, lžíci libečku nebo pár stonků (například stonky od petržele, zelenou část od pórku apod.). Můžeme přidat i kousek celeru, mrkve či petržele nebo 1 kostku zeleninového bujonu. Dále přidáme mletý pepř, nové koření, 2 - 3 bobkové listy, kostku hovězího bujonu a vaříme 1 - 1,5 hodiny.

Potom vypustíme páru, vyndáme veškerou zeleninu a bobkový list. Dále vyndáme kosti a morek vybereme do polévky. Vyndáme maso, nakrájíme ho nadrobno a necháme venku. Vývar rozkvedláme či rozmixujeme, vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), přidáme podle potřeby vařicí vodu a vaříme už normálně (ne tlakově) asi 10 minut.

Mezitím rozkvedláme v hrnku vejce, mléko, jemnou krupici či hrubou mouku, trochu pepře a 2 stroužky česneku utřené se solí. Když je zelenina měkká, uděláme zavářku. Vaječnou směs (je tekutá) nabíráme na lžíci a tu ponoříme a vyklopíme do polévky. Zavářku necháme 1 - 2 minuty povařit. Místo obláčků můžeme použít třeba vlasové nudle apod. Vložíme zpět uvařené maso a morek. Nakonec posypeme asi 1 lžící nasekané libečkové natě a 2 lžícemi celerové či petrželové natě.

Důkladnou hovězí polévka podáváme jako velmi chutný a vydatný pokrm.
user-icon

autor valtrucha


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Důkladná hovězí polévka

Zpět na recept