Vynikající koláč s drobenkou a oblíbeným českým ovocem - jablíčky.
Hodnocení
4.1
/ 5 (21x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Kakao2 lžíce
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Drobenka
Máslo200 g
Cukr krupice300 g
Polohrubá mouka500 g
Náplň
Rozinky50 g
Jablko 8 ks
Nasekané ořechy nebo mandle50 g
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Do jablek přidáme rozinky a ořechy nebo mandle.
V míse promícháme mouku s cukrem a přidáme změklé máslo. Z těchto ingrediencí vytvoříme žmlolenku, tu rozdělíme na tři stejné díly. Jeden díl dáme na stranu a do zbylých dvou přidáme vejce, kakao a prášek do pečiva. Směs promícháme a dáme na plech. Na vrch naneseme směs jablek s rozinkami a ořechy. Na to nasypeme zbytek žmlolenky.
Drobenkový koláč pečeme zhruba 30 minut a poté krájíme na kostky.
Koláč byl výborný. Do jablek jsem přidala 1 skořicový cukr, 2 lžíce rumu a lžíci medu, oříšky byly vlašské, do těsta jsem dala vanilku a kypřícího prášku více než půl, část mouky jsem dala konopnou (50g). Drobenka by zasloužila víc tuku, přijde mi podle receptu (váženo na digitální váze) moc sypká. Chuťově dokonalé.
sedivky2
Je rychlý
Koláč je rychlý. Použila jsem granko - 3 lžíce, ořechy a mandle doma nebyly tak jsem přidala do těsta i do jablek vanilkový cukr a do jablek nakapala rumovou tresť. Všem moc chutnal.