Je hezké vyrobit si něco svého. Tentokrát recept na pravý domácí sýr.
Hodnocení
4.3
/ 5 (21x)
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Máslo10 dkg
Žloutek1 ks
Kmín
Tvaroh1/2 kg
Mletá sladká paprika1 lžička
Postup přípravy
Tvaroh v alobalu osolíme a okmínujeme. Vložíme jej do porcelánové mísy a zakryjeme utěrkou nebo plátěným ubrouskem. Tvaroh necháme uležet při pokojové teplotě asi čtyři dny a denně jej promícháme.
Vzniklý sýr umeleme na masovém strojku. V hrnci rozpálíme máslo, přidáme papriku a sýr. Mícháme do zhoustnutí.
Porcelánovou mísu vypláchneme studenou vodou a horký sýr do ní nalijeme a necháme ztuhnout. Pak jej vyklopíme.
Na vzduchu domácí sýr sušíme ještě pár dní. Stačí dva dny a nejlépe v chladnější spíži.
Tento sýr dělám běžně, pokud sýr někomu zplesnivěl, pak ho zřejmě zapomněl denně promíchat. Nechávám ho na okně nebo na topení 3-4 dny) přímo v plechové míse, ve které to pak vařím. Žloutek přidávám spolu s máslem při vaření, pořádně promíchám, případně přisolím. Je to výborné na čerstvý chléb.