Mléko přivedeme do varu a povaříme ho s tvarohem. Můžeme použít domácí tvaroh ale i kupovaný. Potom řádně směs scedíme přes plátýnko nebo utěrku a dáme zpět do hrnce. Přidáme 1 - 2 lžíce másla a řádně na plotně promícháme. Másla můžeme použít podle chuti o trochu více.
Sundáme z plotny a přidáme 2 bílky, 2 zarovnané lžičky soli, 1 lžičku sody a řádně promícháme. Necháme v klidu asi 10 minut stát.
Pak hmotu znovu promícháme, přendáme do misky a necháme sýr ztuhnout. Nečekejte kupovaný eidam, ale sýr je moc dobrý a výborně se tvaruje. Myslím, že by z něj byla výborná sýrová roláda.
Domácí sýr podáváme podle chuti a fantazie k různým příležitostem.
Tiež ma zaujíma, či tam idú aj žĺtky. Robievam z tvarohu a sódy bikarbóny (kupovaná v obchode, nie v lekárni) tavený syr a chutí mi, sóda v ňom nie je vôbec cítiť. Preto by som si rada urobila aj tento syr, ale mýlia ma tie žĺtka. V rozpise sú uvedené 2 vajíčka, tak by tam mali ísť aj žĺtka. Ďakujem za odpoveď.
Moravanda
Re: Re: sýr
Já to ale dávala do mléka s tvarohem.
Bubukylie
Re: sýr
Tak ta jedlá soda se dává do mléka s tvarohem, aby vznikl sýr, jinak se to nedá jíst.
Moravanda
Teď na to koukám, ono je tam napsaný že jako potřebujete dvě vajíčka, ale v použití jsou psané bíkly.
Moravanda
Odpověď:
Tak to nevím, musí se jí tam dát jen moc opatrně. Já to dělala teď prvně a můžu říct že mě chutnal, jen uplně neztuhnul jako ten kupovaný. Asi ale neměl čas, protože byl hned pryč.