Rajčata omyjeme, nakrájíme a rozvaříme společně s trochou octa. Rozvařená rajčata necháme částečně vychladnout. Poté k nim přidáme piniové oříšky, strouhaný parmazán, oloupané stroužky česneku a veškeré bylinky (bazalka, petrželka a jiné). Z bylinek lze doplnit ještě i trochu tymiánu či oregana - vše podle chuti a v čerstvém stavu. Bylinkami nemusíme šetřit.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmixovanou směs a mícháme do doby, než nám vznikne hustá omáčka. Olivového oleje přidáváme podle potřeby. Nakonec rajčatové pesto podle chuti osolíme.
Ještě horkou směsí rajčatového pesta naplníme menší vymyté zavařovací skleničky, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Takto připravené domácí rajčatové pesto se hodí jako studená omáčka k masu, grilovaným specialitám a k těstovinám.