Snadný a rychlý recept. Výborný moučník ke kávě. Proč kupovat koláče v obchode, když si můžeme upéct domácí medový koláč sami.
Hodnocení
4.3
/ 5 (11x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce3 ks
Med3-4 lžíce
Cukr moučka300 g
Hladká mouka 400 g
Tuk na pečení1 kostka
Jedlá soda1 lžíce
Krém
Máslo300 g
Salko1 konzerva
Na ozdobu
Hořká čokoláda1 balíček
Vlašské ořechy
Postup přípravy
Celou kostku tuku na pečení nebo másla pomalu rozpustíme v kastrůlku, dáváme pozor na připálení. K rozpuštěnému tuku přidáváme po menších částech moučkový cukr. Důležité je, aby se tuk s cukrem spojil, hodně mícháme. Dohromady musí udělat zlatavou hmotu.
Dál přidáme med, jedlou sodu, vejce a hladkou mouku.
Z těchto surovin vymícháme těsto.
Nachystáme si tři plechy a vyložíme je pečícím papírem pro lepší odlupování.
Připravené těsto stejnoměrně rozlijeme na připravené plechy a opatrně rozetřeme, aby vznikla tenká vrstva.
Placky pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C. Pečeme okolo 10 minut.
Jakmile začnou okraje hnědnout, ihned vyndáme. Upečené placky necháme vychladnout. Placky dáme na sebe a ořežeme okraje, aby nám vznikl pěkný tvar. Ořezané okraje použijeme na posypání hotového moučníku.
Salko umícháme spolu s máslem do hladkého krému. Obě suroviny dáme s větším časovým předstihem na stůl, aby měly pokojovou teplotu, jinak by se nám krém mohl srazit.
Tímto krémem potíráme medové placky a lepíme k sobě. Nahoře by měla být také vrstva krému.
Moučník posypeme rozdrobenými zbytky placek, na jemno nasekanými ořechy a pokapeme rozpuštěnou hořkou čokoládou. Domácí medový koláč necháme uležet a můžeme se do ní pustit.