Jednoduchý a levný recept na výbornou domácí šunku, po které se rychle zapráší, navíc i ušetříme peníze.
Hodnocení
3.9
/ 5 (21x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Cukr1 lžička
Voda100 ml
Kuřecí prsa1 kg
Podle chuti
Sůl10-20 g
Sušený česnek
Uzená paprika
Postup přípravy
Maso nakrájíme na různě velké kousky. Papriku, česnek a sůl rozpustíme ve vodě. Syrové maso vložíme do mísy, zalijeme vodou s kořením a hněteme mixérem s hnětacím nádstavcem po dobu asi 15 minut. Během prvních 5 minut se nic neděje, ale pak uvidíte, jak se maso spojuje s vodou a stává se z toho takové blátíčko s kusy masa.
Po míchání maso naplníme do pytlíku na tlačenku a dáme na 2 dny do lednice, kde občas otočíme, aby se koření dostalo všude. Po 2 dnech šunku vyndáme a vaříme kilo masa tak hodinu, aby se voda táhla jako na vývar. Nesmí úplně bublat, ale jen tak perlit. Po uvaření necháme šunku vystydnout a potom ji nakrájíme na plátky.
Domácí kuřecí šunku z pytlíku na tlačenku podáváme jako jedinečnou delikatesu k různým příležitostem. Kdo jednou ochutná, už nikdy nekoupí strojově udělanou šunku, protože chuť i cena je nesrovnatelná.
šunku vařím v šunkovaru a je opravdu moc dobrá jen místo cukru dávám kávovou lžičku medu, který je zdravější.
Mlsný čumáček
Re: Re: papryka
v obchodě jsem ji nikdy neviděla, ale kupuji ji u stánků s kořením, který je v obchodních centrech, Kauflandu atd. JInak uzená paprika není podmínkou, každý si tam může dát koření, které chce, ale paprika přidá růžovou barvu a díky tomu, že je uzená dá tam i šmak. Přidávám ji třeba i do segeďáku a on má pak úplně jinačí chuť
a.a.r.
Re: papryka
Nevím jestli ji najdeme mezi kořením v obchodě, ale stánkaři ji mají určitě. Je mletá stejně jako sladká či pálivá.
a.a.r.
Re: ochucení
Díky za doplnění, v nejbližší době vyzkouším a pak dám vědět. :-)
Mlsný čumáček
Re: šunku vyndáme a vaříme
z pytlíku vyndáme až po uvaření, jinak by se to rozpadlo. Určitě to půjde s jinými druhy mas... akorát u vepřového bych to asi vařila trošku déle... u nás se to kilo zblajzne během 3-4 dnů
Jinak ta šunka je opravdu jednoduchá. Když jsem to dělala poprvé a zalila to nakrájené maso vodou s kořením, tak jsem nevěřila, že se to spojí, ale ono se to opravdu spojí, jen to trvá déle. Pak si ještě dávat pozor při tlačení do pytlíku, poprvé mi prasknul,tak jsem dávala nový, ale tak 10 ks stojí 14 Kč tak to nebyla taková hrůza. Jinak co se týče doby vaření... osobně jsem pro víc než méně..radši budu mít šunku tvrdší než syrovou, ze které by jsme se potento.. u sebe vím, že v teflonovém hrnc od doby, co se dno pokryje bublinkami to trvá 53 minut. Jinak když ochutnáte tu šunku hned teplou, tak se zdá dost slaná, ale jak se vychladí, tak je už v pohodě. Kdyby další dotaz, ráda ho zodpovím