Recept na obyčejné domácí hranolky, kterým ale málokdo odolá!
Hodnocení
3.7
/ 5 (25x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle chuti
Česnek
Sůl
Koření
Podle potřeby
Brambory
Olivový olej
Postup přípravy
Přichystáme si brambory. Množství volíme podle počtu osob, pro které přílohu děláme. Pro 3 osoby bohatě postačí 5 středně velkých brambor.
Brambory si oloupeme, kdo chce mít více letní verzi, může použít nové brambory, které jen opláchneme a dobře očistíme. Opláchnuté a oloupané brambory krájíme. Já to dělám tak, že je nakrájím na kolečka a poté na nudličky, docílím tak tvaru hranolek. Záleží na vás. Nakrájené brambory dáme mezi dvě čisté utěrky, aby se vysála všechna voda.
Troubu rozehřejeme na cca 200 °C. Potom dáváme hranolky na plech tak, aby byly rovnoměrně rozprostřeny. Pokapeme olivovým olejem a osolíme. Můžeme přidat i oblíbené koření (na pizzu, grilovanou zeleninu) a přihodit mezi hranolky pár oloupaných stroužků česneku. Domácí hranolky pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 - 25 minut.
Domácí hranolky můžeme použít jako přílohu prakticky k jakémukoliv pokrmu.
Tak já hranolky dělám v oleji v kastrolu (protože nemám friťák), v troubě jsem je ještě nezkoušela, dělala je tak akorát moje babička a vůbec nebyly dobré, nevím v čem dělala chybu... Navíc je teda ještě před smažením namáčím do studené vody (několikrát) a pak teprve usuším utěrkou, abych se prostě zbavila toho škrobu. A poslední poznámečka - dnes jsem hranolky dělala pro 2 dospělé a 2 malé děti a teda 5 brambor by nám ani náhodou nestačilo, dělala jsem je z 16 velkých brambor, k tomu nějaké maso, a bylo to tak tak, spíš málo :-))))
Tereza
Komentář k receptu Domácí hranolky
Je to dobré, jen spíš než hranolkami bych to nazvala americkými bramborami ve tvaru hranolek :-) Ale to je slovíčkaření, rozhodně se vyplatí recept vyzkoušet.
lucia
Komentář k receptu Domácí hranolky
ja si zvyknem pripravovať hranolky sprinter v rúre bez oleja a sú za 5 minút hotové