Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na sádle nebo oleji zesklovatíme nasekanou cibuli, přidáme drcený kmín a cukr. Zamícháme a na mírném ohni za občasného míchání dusíme, dokud cibule nezkaramelizuje do medové barvy.
Mezitím oškrábeme brambory a nastrouháme je na jemno. Cukety oloupeme (asi 1 kg) a pokud jsou starší, tak je i podélně rozpůlíme a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Potom cuketu hrubě nastrouháme, zalijeme octovou vodou (na 1 l vody asi 3 lžíce octu) a necháme chvilku (2 - 3 minuty) marinovat.
Cuketa se nám nerozvaří a bude křupavá jako skutečné zelí. Potom cuketu scedíme, vmícháme do cibulového základu, osolíme a dusíme asi 20 minut. Přidáme nastrouhané brambory a provaříme. Podle potřeby dochutíme solí, octem a cukrem.
Cuketové zelí podle Květušky podáváme jako běžně připravené zelí k různým masům.