Nejdřív si uděláme citronový základ. Omyjeme a rozkrájíme si citron po délce. Položíme na prkýnko dužinou dolů a nakrájíme na tenké plátky. Zbavíme se konců citronu a peciček.
Citron vložíme do misky s vodou a přikrytý pokličkou necháme stát 12 - 20 hodin při pokojové teplotě.
Po odstátí obsah misky přendáme do hrnce a vaříme nepřikryté asi 15 minut, dokud kůra citronů nezměkne, je průhledná, ale dužina se nerozpadá.
Vychladlý základ z citronů uložíme do lednice zchladnout.
Vychladlý citronový základ vložíme do dvoulitrového hrnce. Pomalu vmíchame po malých dávkách cukr a rychle uvedeme do varu. Vaříme asi 12 - 15 minut, až šťáva zhoustne.
Poté dáme bokem a mícháme 2 - 3 minuty, aby směs ochladla a kůra citronů nevyplavala na povrch.
Hotové přendáme do horké sklenice, zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme do lednice. Po týdnu až dvou se chuť zjemní.
Dobrý den,
já tuhle marmeládu vyrábím už řadu let, ale citrony si vždy oloupu-právě kvůli chemii.Je s tím, pravda, víc práce, ale vyplatí se. Jitka
Jiří Kruntororad
citronová marmeláda
marmeládu lze dělat z
citronu,grepu,pomeranče nebo
kombinací těchto plodů.můj
potup je
jednoduchý.citrony,pomeranče
,grepy ohřeji v teplé
vodě,abych je zbavil chemie
na slupce.opláchnu a
rozporcuji odstraním pecky a
vařím.když vše změkne tak
to rozmiksuji.přidám cukr a
odpařuji vodu.až do hustoty
kterou všichni
znají.zahušťuji zásadně
agarem z mořských řas.