Připravíme si veškeré ingredience na znojemský guláš. Hovězí maso nakrájíme na stejné kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky. Sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubo. Chlebovou kůrku nastrouháme na jemno.
Slaninu rozpustíme, přidáme nasekanou cibuli a osmažíme ji dorůžova.
Přisypeme mletou papriku a zamícháme.
Vložíme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme, krátce osmahneme, potom podlijeme horkou vodou nebo vývarem z kostí, přiklopíme pokličkou a dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby mírně podlijeme horkou vodou.
K téměř měkkému masu přidáme rajský protlak, nakrájené nebo nastrouhané sterilované okurky, nastrouhanou chlebovou kůrku na zahuštění a dodusíme maso doměkka.
Chutný znojemský guláš podáváme s houskovým knedlíkem, rýží nebo těstovinami.