Brokolici propláchneme a oddělíme košťál a růžičky. Košťál nakrájíme na drobné kostičky, nudličky, tedy prostě nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme také nadrobno.
Cibuli a česnek osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme nakrájený brokolicový košťál, orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, ale je to na úkor chuti. Košťál vaříme pod pokličkou asi 20 minut, potom přidáme růžičky brokolice a opět přiklopené vaříme dalších asi 10 minut.
Brokolicovou polévku rozmixujeme a přidáme muškátový oříšek, kterého použijeme opravdu jen špetku, jak se říká - na špičku nože. Dosolíme podle chuti, případně s citem připepříme a zalijeme smetanou. Brokolicový krém potom už není potřeba vařit.
Chutný brokolicový krém doporučuji podávat s krutonky, opečenými kostičkami chleba či rohlíku.