Třetinu brambor nastrouháme najemno, zbylé brambory nahrubo. Přidáme na menší kousky nakrájenou anglickou a gothaj. Vš promícháme se strouhankou, kořením, solí, prolisovaným česnekem, vajíčky, nahrubo překrájeným kysaným zelím bez láku a polohrubou moukou. Vše dokonale promícháme a ochutnáme, zda je směs dostatečně slaná.
Připravíme si sádlem vymaštěný pekáč. Těsto do něj vyklopíme do asi 4 cm silné vrstvy, pekáč zakryjeme alobalem nebo druhým plechem a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme asi hodinu. Pak odklopíme, těsto pomažeme sádlem, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě asi 40 minut. Výsledná barva je zlatohnědá až tmavě zlatohnědá a chudina jde bez problémů zatepla vyklopit z pekáče.
Chudinu nakrájíme a podáváme se zeleninovým salátem nebo jen tak.