Klasické chlupaté knedlíky mají pojmenování podle nitek ze strouhaných brambor na jejich povrchu. Připravte si je podle výborného a osvědčeného receptu.
Hodnocení
2.5
/ 5 (52x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Sůl1 lžička
Vejce1 ks
Hrubá mouka80 g
Brambory vařené250 g
Brambory150 g
Podle potřeby
Sádlo
Na ozdobu
Červená cibule1 ks
Postup přípravy
Vychladlé vařené brambory oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy k uvařeným bramborám přidáme vejce, sůl, nastrouhané syrové brambory, většinu mouky a vše důkladně promícháme. Tím by mělo vzniknout poměrně měkké těsto.
Z připraveného těsta tvoříme namočenýma rukama koule (případně za pomocí lžic noky) a vkládáme je do vroucí osolené vody. Chlupaté knedlíky vaříme podle velikosti asi 10 - 15 minut. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme ji dozlatova.
Během vaření (zvláště pak na začátku) knedlíky lehnou na dno a je třeba je opatrně plochou hranou obracečky ode dna pozvednout. Vařené knedlíky vybereme z vroucí vody a vložíme na krátkou dobu utužit do studené vody.
Chlupaté knedlíky vložíme na talíře, omastíme sádlem a posypeme zlatavou osmaženou cibulí. Chlupaté knedlíky se zlatavou cibulí podáváme jako vynikající a hodně sytý hlavní chod.
Chlupaté knedlíky se připravují pouze ze syrových brambor a nazývají se " chlupaté " , protože při uvaření z nich vyčnívají vlásky po syrových bramborách. Přidáme-li do směsi vařené brambory, tento efekt zmizí. Směs syrových a vařených brambor k přípravě knedlíků se též nazývá " pumlíče " - v žádném případě " chlupaté knedlíky " . V přípravě chlupatých knedlíků je nejlépe použít polohrubou mouku, ale přijatelná je i hrubá. V žádném případě nikdy hladká - jak se někde omylem uvádí.
Jsem bývalým kuchařem v podniku Lucerna-Barrandov a v roce 1963 jsem byl náměstkem Ministerstva vnitřního obchodu ČSSR, vyznamenán jako 2. nejlepší kuchařský učeň v Praze...
mechanik
Komentář k receptu Chlupaté knedlíky se zlatavou cibulí
Vážení,chlupaté knedlíky se vaří jen a pouze ze syrových brambor.To co je v tomto receptu jsou drbáky.