Osvědčený recept na dobrou zeleninovou čalamádu, která se dá hned jíst.
Hodnocení
4.5
/ 5 (6x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Nálev
Cukr30 dkg
Sůl6 dkg
Voda2 a 1/2 l
Bobkový list6 ks
Nové koření20 ks
Celý pepř20 ks
Ostatní
Paprika1 kg
Cibule1 kg
Hlávkové zelí1 kg
Náplň
Ocet6 dl
Podle chuti
Hořčičné semínko
Postup přípravy
Papriky očistíme od jadřinců a potom spolu se zelím a cibulemi nakrájíme na nudličky.
Na nálev vmícháme v kastrolu do vody cukr, sůl, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř, případně podle chuti hořčičné semínko a přivedeme k varu.
Nakrájenou zeleninu vložím do připraveného nálevu. Když zelenina zesklovatí, plníme ji do sklenek. Já ji ještě zavařuji.
Sklenky s čalamádou zavíčkujeme a překlopíme. Čalamádu necháme vychladnout. Co nám zbyde, sníme jako přílohu, případně dáme pod maso. Tak to dělaly naše babičky dříve.
Čalamádu od babičky podáváme jako přílohu k různým pokrmům.