Recept na tradiční chorvatskou přílohu k rybě, řízku nebo pljeskavici.
Hodnocení
3.4
/ 5 (10x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2-4 stroužky
Brambory1 kg
Šalotka1 ks
Smetana ke šlehání1/3 l
Špenát listový1/2 kg
Podle chuti
Sůl
Citronová šťáva
Mletý černý pepř
Balzamikový ocet
Podle potřeby
Extra panenský olivový olej
Postup přípravy
Zvlášť uvaříme brambory ve slupce a špenátové listy (ne protlak!). Brambory oloupeme a rozšťoucháme, nebo nakrájíme na plátky. Šalotku nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
Na olivovém oleji orestujeme šalotku s česnekem, přidáme špenát a dusíme doměkka. Dále přidáme smetanu, brambory a promícháme. Blitvu dochutíme česnekem, balsamikovým octem, nebo citronovou šťávou, solí a pepřem.
Blitvu podáváme jako dobrou přílohu k různým pokrmům podle chuti.
já vím, že blitva znamená chorvatsky mangold, ale když nemáte mangold, tak tam šoupněte špenát, znáte to, ne :)
Ale vážně, takhle jsem se to naučil (se špenátem) a chutná mi to víc než mangold. Máte však pravdu, kvůliva lingvistické korektnosti jsem měl zvolit jiný název receptu. Mea culpa.
lumik
Komentář k receptu Blitva
teď jsem to četla pod receptem na blitky,asi stejný recept,názvy trochu jiné,ale zkusím