Více jak 100 let starý recept prababičky Blaženky.
Hodnocení
4.7
/ 5 (15x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Těsto
Vejce1 ks
Máslo150 g
Ocet2 lžíce
Voda3 lžíce
Cukr krupice30 g
Hladká mouka 250 g
Náplň
Máslo100 g
Jablko2 kg
Cukr krupice100 g
Skořice mletá1 lžička
Na ozdobu
Cukr moučka
Postup přípravy
Připravíme náplň. Jablka očistíme a rozčtvrtíme. Na másle je osmahneme doměkka. Přidáme cukr se skořicí a necháme vychladnout.
Zatím si připravíme těsto. Smícháme mouku, cukr, vejce, vodu, ocet a změklé máslo. Vše dobře zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a oba vyválíme na tenký plát. První plát vložíme do vymazaného pekáče. Těsto poklademe jablečnou náplní a přikryjeme druhý plátem. Blaženky jablkové řezy vložíme do trouby předehřáté zhruba na 210 °C a pečeme 20 - 30 minut dozlatova.
Upečené řezy podle chuti posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.
Těsta bylo málo, určitě ne na plech, já použila klasickou koláčovou formu a stejně mi nestačilo na pokrytí celého vršku. Jablek stačilo 1kg a polovina uvedeného množství cukru. Jinak byl chuťově dobrý, mouky jsem do těsta musela přidat mnohem více...
Erika
Komentář k receptu Blaženky jablkové řezy
Piekla som ho na okruhlom plechu velkosti ako na pizzu, na plnku som zmiesala 1 kg sladkých jablk a 1 vanilkovy pudingovy prášok, do plnky som cukor nedávala ani maslo a škoricu. Bol skvelý. Na velký plech na koláče by bolo asi málo cesta. Zákusok bol akurátne sladký, vláčny a vynikla chuť jablk a voňavého masla.