Toto je recept až z Argentiny! Zeleninová hustá omáčka se jmenuje chimichuri a je to opravdu výborná pochoutka.
Hodnocení
2.9
/ 5 (1045x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
ČesnekNaN -
SůlNaN -
Petrželka1 svazek
Rajčata8 ks
Brambory8 ks
Paprika mletáNaN -
Olivový olejNaN -
Hovězí svíčková600 g
Postup přípravy
Oloupeme rajčata, zbavíme se zrníček a nakrájíme je na kostičky, přidáme nasekanou petrželku, rozetřený česnek, osolíme, opepříme, ochutíme mletou paprikou a promícháme s olivovým olejem, aby vznikla hustá omáčka. Maso nakrájíme na 4 porce, lehce klouby naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi. Těsně před dokončením přidáme omáčku chimichuri(čimičuri). Prohřejeme a podáváme s opečenými brambory.
Chimichurri je polohustá omáčka, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Nedá sa presne určiť, či z Argentíny alebo z Uruguaja. Je typickou studenou omáčkou, ktorú používali pastieri dobytka na pampe na ochutenie mäsa pripravovaného na otvorenom ohni. Dnes sa táto omáčka používa tiež na ochutenie grilovaných rýb a grilovanej zeleniny. Na jej prípravu sa používa voda, hroznový ocot, grapefruit, čerstvý cesnak, soľ, odležané víno, petržlen, šalotka, paprika, cukrový sirup, aromatické byliny a voňavé bobule niektorých kríkov. Neobsahuje olivový olej, pretože olivovníky rastú len v oblasti Stredozemného mora a nikde inde. Olej (rastlinný) sa používa len v prípade riedenia, podobne ako biele víno a voda, v závislosti od chuti a želania jednotlivca. Nikdy sa nepoužíva sa do varenia, len na hotové jedlo.