Zpracování paprik a rajčat

Zpracování paprik a rajčat

Zelenina, v tomto případě rajčata a papriky, chutná bez slupky jemněji a pro tělo je lépe stravitelná. S takto upravenou zeleninou se velmi často setkáme na dovolené, dopřejme si ji i po návratu.

40070×

Jak oloupat papriky

Čerstvé a pevné plody různobarevných paprik nejdříve důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, zbavíme semínek a celého středu. Papriky vložíme pod rozehřátý gril (můžeme potřít troškou oleje) slupkou nahoru a grilujeme, dokud slupka neztmavne a netvoří "puchýřky". Mělo by stačit 10 minut. Papriky sejmeme z grilu, zabalíme do čisté utěrky nebo mikrotenového sáčku a necháme vychladnout. Pak slupku z papriky lehce sloupneme. Při grilování papriky často kontrolujeme, nesmí se nám spálit dužnina.

Další možností je, že papriky pouze omyjeme, necháme vcelku a rozehřejeme nasucho plotýnku. Papriky na plotýnku položíme a až se začne přichycovat skoro do černa, pomocí stopky otáčíme a "opálíme" ze všech stran. Pak papriku necháme trochu zchladnout a oloupeme. 

Z oloupaných paprik můžeme připravit nejrůznější zeleninové i masové pokrmy, často v kombinaci s rýží. Oloupané papriky můžeme i marinovat, dobře je doplní česnek a aromatické koření.

Jak oloupat rajčata

Rajčata před loupáním důkladně omyjeme, zbavíme stopky a na opačné straně plodu je nařízneme do kříže. Přivedeme vodu k varu a rajčata do ní na pár vteřin ponoříme, nejlépe pomocí děrované naběračky. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a směrem od naříznuté části sloupneme.

Loupaná rajčata ve vlastní šťávě

Spařená a oloupaná rajčata (menší kousky) naplníme do vymyté sklenice a dobře stlačíme, aby ve sklenici zůstalo co nejméně vzduchu. Zavařovací sklenici uzavřeme a na 100 °C sterilujeme 20 minut.

Rajčata ve vlastní šťávě se nám budou hodit při běžném vaření, když připravujeme pizzu, omáčku na těstoviny, zeleninové lečo apod.

Recept z loupaných paprik a rajčat

Tento pokrm lze připravit ve vzájemné kombinaci, tak z loupaných paprik či rajčat samotných.V tom případě jen váhově doplníme "nahrazenou" ingredienci.

Budeme potřebovat 2 - 3 větší cibule, 6 stroužků česneku, 7ks barevných paprik, 500g rajčat, olivový olej, sůl a mletý nebo nadrcený barevný pepř.

Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme.Přidáme najemno nakrájený česnek, oloupané papriky nakrájené na nudličky a podlijeme trochou vody. Podusíme pod pokličkou asi 8 minut. Přidáme loupaná a nakrájená rajčata, ochutíme solí, pepřem a dusíme dalších 15 - 20 minut do změknutí, občas promícháme. 

Podušené papriky s rajčaty podáváme jako teplou přílohu nebo jako lehkou večeři na kousku pečiva. Gurmáni mohou směs zapéct na toastu na závěr sypaným tvrdým sýrem.italského typu.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena