Zelenina, v tomto případě rajčata a papriky, chutná bez slupky jemněji a pro tělo je lépe stravitelná. S takto upravenou zeleninou se velmi často setkáme na dovolené, dopřejme si ji i po návratu.
Čerstvé a pevné plody různobarevných paprik nejdříve důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, zbavíme semínek a celého středu. Papriky vložíme pod rozehřátý gril (můžeme potřít troškou oleje) slupkou nahoru a grilujeme, dokud slupka neztmavne a netvoří "puchýřky". Mělo by stačit 10 minut. Papriky sejmeme z grilu, zabalíme do čisté utěrky nebo mikrotenového sáčku a necháme vychladnout. Pak slupku z papriky lehce sloupneme. Při grilování papriky často kontrolujeme, nesmí se nám spálit dužnina.
Další možností je, že papriky pouze omyjeme, necháme vcelku a rozehřejeme nasucho plotýnku. Papriky na plotýnku položíme a až se začne přichycovat skoro do černa, pomocí stopky otáčíme a "opálíme" ze všech stran. Pak papriku necháme trochu zchladnout a oloupeme.
Z oloupaných paprik můžeme připravit nejrůznější zeleninové i masové pokrmy, často v kombinaci s rýží. Oloupané papriky můžeme i marinovat, dobře je doplní česnek a aromatické koření.
Rajčata před loupáním důkladně omyjeme, zbavíme stopky a na opačné straně plodu je nařízneme do kříže. Přivedeme vodu k varu a rajčata do ní na pár vteřin ponoříme, nejlépe pomocí děrované naběračky. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a směrem od naříznuté části sloupneme.
Spařená a oloupaná rajčata (menší kousky) naplníme do vymyté sklenice a dobře stlačíme, aby ve sklenici zůstalo co nejméně vzduchu. Zavařovací sklenici uzavřeme a na 100 °C sterilujeme 20 minut.
Rajčata ve vlastní šťávě se nám budou hodit při běžném vaření, když připravujeme pizzu, omáčku na těstoviny, zeleninové lečo apod.
Tento pokrm lze připravit ve vzájemné kombinaci, tak z loupaných paprik či rajčat samotných.V tom případě jen váhově doplníme "nahrazenou" ingredienci.
Budeme potřebovat 2 - 3 větší cibule, 6 stroužků česneku, 7ks barevných paprik, 500g rajčat, olivový olej, sůl a mletý nebo nadrcený barevný pepř.
Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme.Přidáme najemno nakrájený česnek, oloupané papriky nakrájené na nudličky a podlijeme trochou vody. Podusíme pod pokličkou asi 8 minut. Přidáme loupaná a nakrájená rajčata, ochutíme solí, pepřem a dusíme dalších 15 - 20 minut do změknutí, občas promícháme.
Podušené papriky s rajčaty podáváme jako teplou přílohu nebo jako lehkou večeři na kousku pečiva. Gurmáni mohou směs zapéct na toastu na závěr sypaným tvrdým sýrem.italského typu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena