Ať už se na
dovolenou vydáte kamkoli, nikdy nezapomeňte ochutnat zdejší gastronomii. Poznáte nové chutě a možná se inspirujete k přípravě zdravých a chutných jídel.
Indická kuchyně je plná vůní
Co se vám vybaví jako první, když pomyslíte na indické jídlo? Žlutá barva kurkumy, zázvor, garam masala a červené chilli. Co dalšího je součástí indické kuchyně? Jogurt a čočka.
Náš tip: Ochutnejte skvělé indické zeleninové kari. Vaše chuťové pohárky zaplesají.

Řecká kuchyně je plná zeleniny, ovoce, ryb a olivového oleje
Středomořská kuchyně posiluje imunitu, snižuje riziko cukrovky a srdečních onemocnění. Tradiční řecká kuchyně je založená na čerstvém ovoci, tmavé zelenině, rybách, fazolových luscích a olivovém oleji.
Víte, co je pro
řeckou kuchyni typické, kromě surovin? Malé talířky plné zeleniny, oliv, sýrů a cizrnové pasty, které si mezi sebou Řekové dělí a servírují jako předkrm nebo k nápojům.
Thajská kuchyně patří mezi ty nejoblíbenější
Je proslulá chutnými pestrými jídly, která jsou často ostrá a rychlostí jejich přípravy. Typickou přílohou k thajským jídlům je rýže, mezi tradiční suroviny patří ryby, vepřové a kuřecí maso, tropické ořechy, kokosové mléko i různé bylinky a koření. Spousta pokrmů se zde dochucuje pomocí rybí omáčky.
Víte, že porce jídla jsou v thajské kuchyni malé, protože se současně podává víc chodů? Večeře se tu považuje za společenskou událost, kdy si lidé dlouho povídají a jídlo skutečně vychutnávají. Zkuste to také.
Italskou kuchyni tvoří rajčata, olivový olej, česnek, oregano a bazalka
S francouzskou kuchyní bojuje o první příčku oblíbenosti. Její součástí není jen pizza, ale i skvělé těstoviny, mozzarella a bazalkové pesto.
Francouzská kuchyně patří mezi ty nejoceňovanější
Francie je kolébkou
haute cuisine, tedy gastronomie vysoké úrovně. Pro francouzskou kuchyni je typická puntičkářská úprava jídel a jejich prezentace. Mezi základní suroviny patří ryby a mořské plody, vína, sýry jehněčí a skopové maso, zvěřina a zelenina. Proslulý je i francouzský chřest.
Náš tip: Ochutnejte skvělý quiche a calvados.
Vietnamská jídla se nesmaží
K přípravě se místo olejů používá voda a vývar. Součástí málo kalorických jídel vietnamské kuchyně jsou čerstvé bylinky, hodně zeleniny a mořských plodů. K tradičním příchutím a vůním patří
koriandr, badyán, máta, thajská bazalka a červená paprika.
Gazpacho a paellu ochutnáte ve Španělsku
Chystáte se dovolenou strávit ve
Španělsku? Připravte se na jídlo z čerstvých mořských ryb, zeleniny a olivového oleje, zeleninovou polévku gazpacho a paellu.
Víte, že právě zde má domov sušená šunka –
Jamón serrano? Dřív se sušila na horském vzduchu, dnes se často suší ve sklípku. Kýta se na několik dní naloží do mořské soli, která se pak odstraní a šunka se nechá dozrát na vhodném místě. Takové sušení klidně může trvat i dva roky.