Kompoty
Připravíme je z obvyklého ovoce, pouze pro přípravu nálevu místo cukru použijeme umělé sladidlo. Je důležité, by bylo sladidlo vhodné pro tepelnou úpravu. Nálev můžeme nahradit také čistou vylisovanou ovocnou šťávou buď ze stejného druhu ovoce nebo jablečnou. U kyselejších druhů ovoce můžeme šťávu přisladit umělým sladidlem.
Klevely
Pro diabetiky připravujeme klevely z mírně kyselých druhů dužnatého ovoce (například z jahod, meruněk, broskví, švestek), které má být zralé, ale ne přezrálé.
Ovoce dobře očistíme, zbavíme nejedlých částí, větší plody drobně nakrájíme, popřípadě také oloupeme a v dávkách po 1 kg postupně vložíme do širokého kastrolu (nejlépe teflonového). Podlijeme je malým množstvím vody a zahříváme 5 minut pod poklicí. Pak odpařujeme bez poklice za častého zamíchání, až směs zhoustne. Celková doba varu by neměla přesáhnout 15 - 20 minut. Ke konci varu vmícháme umělé sladidlo (15 - 18 tablet) použitelné pro tepelnou úpravu, rozpuštěné ve lžíci vody. Necháme přejít varem a vařící klevelu plníme do čistých sklenic. Okraje sklenic otřeme, zavřeme vyvařenými víčky a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme zpět.
Džemy a marmelády
Domácí diabetické džemy a marmelády mají odlišný charakter od výrobků připravovaných s cukrem. Nejsou samy o sobě déle skladovatelné, musíme je konzervovat sterilací. Plníme je tedy a uzavíráme za horka a po otevření rychle spotřebujeme.
Meruňkový, broskvový a švestkový
Tyto džemy připravíme tak, že nejprve ovoce dobře očistíme, zbavíme nejedlých částí, větší plody nakrájíme, případně oloupeme a v dávkách po 1 kg postupně vložíme do kastrolu. Podlijeme malým množstvím vody a zahříváme 5 minut pod poklicí, pak odpařujeme bez poklice do hustší konzistence. Celková doba varu by měla být asi 15 - 20 minut. Ke konci varu přidáme umělé sladidlo (asi 15 - 18 tablet) rozpuštěné ve lžíci vody.
Z rybízu, angreštu, višní, borůvek, bezinek, malin a ostružin
Džemy a marmelády připravujeme v kombinaci s jablečným protlakem. Vzhledem k odlišné době sklizně některého drobného ovoce a jablek si z tohoto ovoce připravíme polotovary. Pak použijeme asi 60% jablečného protlaku a 40% ovocného polotovaru.
Polotovary pro přípravu džemů
Očištěné ovoce odvážíme a v dávkách po 1 kg vložíme do širokého kastrolu. Podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání rychle odpaříme asi na polovinu objemu. Horký polotovar plníme do sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.
Polotovary pro přípravu marmelád
Postup je stejný jako u džemů, jen ovoce prolisujeme buď za syrova nebo po krátkém podušení na speciálním mlýnku na ovoce.
Ovocné protlaky, mošty a zmrazené ovoce
Ovocné protlaky, mošty a zmrazené ovoce pro diabetiky připravíme bez cukru podle běžných receptů.
Máte tipy pro diabetiky?
Foto:
Profimedia.cz