Zkuste si na chalupě při zahradní párty připravit hovězí maso v litinovém hrnci, a to ve vlastnoručně vyrobené podzemní peci. Pokrm připravovaný v jámě pod zemí, zakrytý drny, skýtá opravdovou pochoutku.
Možná znáte knihu "Zpátky domů" od paní Hanky Michopulu. Její kuchařka přináší recepty pro nejrůznější příležitosti. Mě zaujalo tzv. "zakopané maso", které je vhodné připravovat právě přes letní období , třeba jako změnu grilování. Návod jsem vyzkoušela a chci se s vámi o tuto zkušenost podělit.
Již při mém nápadu vyzkoušet pokrm tak, jak to uvádí autorka zmíněné knihy, jsem slyšela nejrůznější námitky a poznámky typu: "Kopat díru a proč, nebude snadnější dát maso na gril?" Nebo: "To již bylo dávno popsáno v rodokapsech." Ale zahradní párty se zakopaným masem a napínavým koncem, jak to vlastně dopadne, se nakonec zúčastnili všichni. Takto připravované pokrmy již v minulosti nebyly žádnou novinkou. Například na Novém Zélandu se takto připravují dodnes, nazývají se hangi a jsou typickým maorským pokrmem. Celou akci jsem vyzkoušela a musím říci, že maso takto připravené je měkoučké a má výbornou chuť. Nakonec to ocenili i všichni pochybovači.
Nejdříve si připravíme veškeré pomůcky. Rýč, asi 14 cihel, kovový kýbl nebo jinou nádobu na řeřavé uhlíky. Dobře vyschlé dřevo. My jsme použili dřevo ze švestky. Na podpal si připravíme třísky a papír. Potom nezapomeňte na ochranné a teplu odolné rukavice nebo alespoň kovovou lopatku, s jejíž pomocí budete vkládat kastrol na rozžhavené uhlíky. Velikost pece přizpůsobíme velikosti litinového hrnce nebo kastrolu. Použila jsem litinovou nádobu o průměru asi 28 cm a výšce 20 cm s dobře těsnící poklicí. Rýčem naznačíme díru tak velkou, aby okolo nádoby zůstal prostor asi 8 cm pro žhavé uhlíky, plus šířku cihly. Drny uchováme vcelku. Jámu vykopeme asi ½ metru hlubokou. Na její dno a po okrajích položíme cihly. Asi tři kusy odložíme stranou a uchováme na překrytí horní vrstvy pece. Nyní již můžeme rozdělat oheň tak velký, aby vyprodukoval ze dřeva co nejvíce uhlíků. Dřevo přikládáme tak dlouho, dokud není pec asi do 3/4 plná žhavých uhlíků. Mezitím si v kuchyni připravíme maso.
Budeme potřebovat tyto suroviny: 1300g hovězí kližky, kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ½ bulvy celeru). Dále 200g slaniny, 1 celou paličku česneku, 25g jarní cibulky , 400g masitých rajčat nebo 1 konzervu rajčat loupaných. Samozřejmě nesmí chybět koření a bylinky: 2 ks bobkového listu, čerstvě mletý černý pepř a sůl. Z bylinek můžete podle obliby použít tymián, libeček, nebo pouze usekanou petrželovou nať. Na podlití asi 400ml vývaru nebo červeného vína.
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky asi 5x5 cm. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulky očistíme a rozkrojíme na půlky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi zahřejeme asi 3 lžíce oleje, na kterém zprudka a postupně opečeme kostky masa dohněda. Potom si připravíme zeleninu. Slaninu rozpustíme, na ni vložíme nakrájenou mrkev, celer, petržel a podusíme asi 10 minut na mírném ohni. Asi minutu před dokončením přidáme k zelenině plátky česneku. Nyní naplníme litinový kastrol. Na dno vložíme podušenou kořenovou zeleninu. Další vrstvou bude opečené maso , na které dáme bobkový list, osolíme a opepříme. Přidáme rajčata a cibuli. Vše zalijeme vývarem nebo vínem. Zakryjeme poklicí a můžeme vkládat do "pece".
Jakmile dřevo prohoří do černa, ale je stále žhavé, polovinu uhlíků odebereme do kovové nádoby. Do pece na žhavé uhlíky vložíme hrnec uzavřený poklicí. Při této činnosti postupujte velice opatrně. Opravdu použijte ochranné grilovací rukavice a kovovou lopatku na uhlí. Potom kastrol ze stran a na povrchu zasypeme žhavými dřevěnými uhlíky, překryjeme cihlami a nakonec drny. Pět hodin se o nic nemusíme starat. Akorát můžeme chodit sledovat malý kouřový a voňavý čoudík, který se line z pod drnu.
Za pět hodin dříví téměř vyhoří . Odstraníme drny, cihly, zbývající uhlíky, kastrol vyjmeme a můžeme podávat. Jako přílohu doporučuji čerstvý chléb a zeleninové saláty. Nezbývá, než popřát příjemnou, zábavnou zahradní párty a dobrou chuť.
Foto: Jaroslava Petrová
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena