Pojďme se podívat na ořechy z pohledu Guinessovy knihy rekordů. Které jsou nejstarší, největší a nejvzácnější?
Za pravlast oblíbených ořechů a oříšků, které pravidelně chroupá snad každý, je považován Orient. Kdysi dávno se barvou z oplodí barvily vlasy, na svatbách se rozdávaly, aby přinesly manželům hojnost. Nejpočetnější ořechové sklizně probíhají ve Francii, Itálii a na Kypru.
Až 75 let se dožívají obrovské (25 m vysoké) kokosové ořechy. Nejvíce palem roste na Srí Lance, v Indonésii a na Filipínách. Z jedné palmy sklidíme až 120 kokosových ořechů. Možná jste slyšeli také o kokosové perle, kterou s velkou vzácností a pořádnou dávkou štěstí můžeme najít uvnitř. Přibližně v jednom z deseti tisíc kusů se vyskytne perla o velikosti hrášku, jejíž hodnotu snad ani nejde vyčíslit. Kokosové ořechy mají ještě jedno prvenství, a to v úrazech, kdy při padání těchto velkých plodů dokáží člověka zranit i zabít. Nejvíce takových příhod se uskutečnilo v Malajsii a Nové Guinei. Nejzajímavější způsob sklizně kokosových ořechů probíhá v Thajsku, kde mají sběr na starosti stovky cvičených opic.
Na Zanzibaru, který bychom mohli nazývat i kokosovým ostrovem, rostou dlouhá léta hojně rodící kokosové palmy. Zanzibarské kokosové ořechy jsou proslulé vysokým obsahem kokosového oleje.
Jde o největší ořechy na světě, jejichž váha dosahuje až 20 kg. Dozrávají 7 - 10 let. Jsou podobné těm kokosovým.
Nejdůležitějšími plodinami subtropického pásma jsou kardamon, mango, ananas, citrusové plody a bezpochyby také oříšky všeho druhu. Nejvzácnějšími jsou ořechy para, což jsou zralá semena juvie ztepilé. Pojmenovány jsou podle brazilského státu Pará, odkud se dovážejí. Rostou v tropech Jižní Ameriky, nepěstují se, rostou divoce podél břehů Amazonky.
Mezi největší vývozce oříšků patří USA, Francie, Itálie (vlašské ořechy), Indie (vlašské ořechy, kešu). K nám se oříšky všeobecně dovážejí nejvíce z Rumunska, Bulharska a hlavně Číny.
Mandle mají své zasloužené místo mezi křupajícími pochoutkami, v kuchyni najdou své uplatnění nejen jako výborná chuťovka, ale i součást pokrmů, kterým dodají křehkost a zvláštní aroma. Původ mandloně spadá do západní Asie, dnes se pěstuje také ve Středomoří, Kalifornii, Austrálii.
Foto: Photos.comautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena