V posledních letech se do Česka dostávají neustále nové trendy ve vaření a celkovém stravování.
Nejedná se jen o ty záporné hity v podobě hamburgerů a jiné fast-food stravy, ale také kladné. Čím dál častěji se na našich stolech objevují pokrmy z bílého masa, ryb a mořských plodů. Stoupla také spotřeba ovoce a zeleniny.
Do nedávna u nás bylo zvykem snídat tučné uzenářské výrobky jako jsou různé druhy salámů, tučné mléčné výrobky v podobě tučných sýrů či jogurtů. Náš jídelníček se silně podobal našim Německým sousedům, kteří si život bez uzenin neumí představit. K obědu se u nás často objevují knedlíky, omáčky, či růžné pečené nebo smažené maso. Po většinou vepřové či hovězí. Večeře se různí, někteří upřednostňují stravu podobnou té snídaňové, jiní dávají přednost teplé večeři a někteří ji vynechávají zcela.
Tento bod se týká hlavně dětí, které velmi snadno podlehnou reklamním trikům a lákavým nabídkám hamburgerů, hranolků, či smaženého masa. Fast food však neláká jen děti. Tímto způsobem se stravují často i dospělí jedinci, většinou ti co žijí hektickým životem, jsou od rána do večera na nohou a nemají čas vařit. Přitom tyto společnosti nabízí nejen ty nezdravé pochutiny ale také zeleninové saláty, které jsou výživnější a naše tělo nám za přísun vitaminů bude velmi vděčné.
Když pomineme milovníky rychlého občerstvení, máme tu také klady. Stále častěji se u nás v Čechách přestává vařit tradiční česká kuchyně a nastupují nové trendy, které jsou mnohem zdravější. Skvělým zástupcem těchto trendů je přímořská kuchyně, kde se nejčastěji objevují ryby, mořské plody a zelenina ve větším množství. Nezanedbatelnou částí zdravějšího stravování je taká kuchyně asijská kde převažuje zelenina, ryby a rýže. Asiaté upravují své pokrmy na minimálním množství tuku a využívají hlavně rostlinné oleje.
V neposlední řadě k zástupcům této kapitoly patří také řecká a italská kuchyně. Zde k hlavním ingrediencím patří těstoviny, ze zeleniny jsou to hlavně rajčata. Neodmyslitelně patří k Itálii olivy. Z tuků je to pak hlavně velice zdravý olivový olej. K Itálii patří také sýry, zde se často objevuje mozzarela, parmezán. V italských pokrmech se velmi často setkáváme se zdraví prospěšným česnekem. K méně zdravým pak v Itálii patří smetanovo-sýrové omáčky a pizza.
Jistě je pravdou, že ne všichni z nás podléhají nový trendům ve vaření, které sebou přináší moderní doba a tlak světové kuchyně. Každý z nás upřednostňuje jiný způsob stravování, ale ať už se každý rozhoduje o způsobu úpravy pokrmů jakkoli, neměl by nikdy zapomínat na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, které jsou největší zásobárnou vitamínů, základní složkou podstatnou pro naše zdraví.
Foto: Profimedia
Autor:Fendryska
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena