Sladké zákusky, pečivo, pitný režim doplněný sladkou limonádou a cukr v dalších podobách je skrytým nepřítelem našeho zdraví.
Nejde jen o to, že tak pomalu a jistě startujeme k vyšší váze, ale také si nadbíháme ke vzniku cukrovky, zejména pak, máme-li k tomu rodinné dispozice. S vyšším obsahem cukru a s jeho proměnlivými hodnotami v krvi dochází k potížím také s našimi končetinami.
Jestliže kolísají hodnoty cukru v naší krvi, pak můžou následky takového kolísání způsobit řadu nevratných změn.
Větší část potíží souvisí se sníženým prokrvováním nohou. Lékaři pak mluví o takzvané angiopatické diabetické noze. Závažnější komplikací je ale neuropatická noha, kdy dochází k nebezpečnému snižování citlivosti nohou. Vznik těchto potíží je pozvolný, vlastně je nemusíme ani ihned vnímat. Na nohou pomalu odumírají potní žlázy, noha se stává suchou a kůže bez přirozené vlhkosti přestává být vláčná a praská. Praskliny jsou však nebezpečné, jsou hluboké a může docházet k infikaci.
Šlachy, které zajišťují soudržnost zánártních kostí a stabilitu nožní klenby, povolí a dojde k poškození měkké tkáně. Diabetici pak mají horší stabilitu při chůzi i při stání, více jim otékají nohy, a proto by měli včas správně a pečlivě volit vhodnou obuv.
Není jednoduché při zdravotních potížích s nohami (zejména pro diabetiky) zakoupit si kvalitní a odpovídající obuv. Sehnat však pohodlné boty pro oteklé, zpravidla mnohem širší nohy diabetiků, může být problém. Ve vybraných obchodech však obuv bývá certifikována, může být i hrazena zdravotní pojišťovnou. Jak si obuv správně vybrat?
Při výběru by obuv měla být "přesně na míru", ne malá, která bude tlačit, ale ani velká, v níž noha více klouže a mohou na ní vznikat puchýře.
Vhodnější pak vedle sandálů a otevřených bot jsou boty uzavřené. Například kamínek v páskových botách okamžitě zhorší stabilitu chůze. Také by obuv neměla obsahovat pružné díly obepínající nohu, dochází pak k jejímu nižšímu prokrvení. A diabetici by neměli nosit obuv s masážní stélkou, která může poškodit měkkou tkáň.
Pozor na vyšší podpatky - jsou-li nad 2,5 cm, pak dochází k přesunu zátěže z paty na prstní klouby. Jde právě o oblast, kde vznikají komplikace končící amputací prstů.
Vhodná obuv by měla být kožená a s ortopedickou vložkou, neměla by obsahovat šité spoje v oblasti nártu. Naše nohy by měla dobře obepínat, neměla by však nikde tlačit. Pak nám přinese dobrý pocit a chůzi bez větších obtíží.
Kromě snižování příjmu cukrů, dodržování pestrého a vyváženého jídelníčku, bohatého na vitamíny a minerály, bychom měli pamatovat také na kvalitní obuv pro naše nohy. Naše zdraví se odvíjí kromě jiného i od zdravých nohou.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena