Vláknina a také kyselina listová se staly populárními přesně před 10 lety. Podívejme se, proč jsou pro naše zdraví tyto dvě látky tak důležité.
V únoru 2008 oslaví 10. výročí dvě významné události ve světě jídla a nutričních hodnot. Kyselina listová a vláknina byly schváleny jako jedny z hlavních ukazatelů zdravé stravy. Především bylo podloženo, že vláknina může snižovat riziko srdečních chorob. Jak se na tyto dvě zásadní události tváříme dnes? Znamenaly pro lidstvo tak zásadní zdravotní poznatky, jak jsme před deseti lety doufali?
Objev preventivních účinků kyseliny listové a vitamínu B byl opravdu revoluční. Přidávání této živiny do mouky přispělo k 26% poklesu novorozeňat s poruchou nervové soustavy. Klíčem k úspěchu je přijímání správného množství kyseliny listové před otěhotněním a během prvních 3 měsíců těhotenství. Protože však světové statistiky tvrdí, že je více než 50 % těhotenství neplánovaných, doporučuje se přijímat kyselina listová v podobě multivitamínových tablet každý den ve věku, kdy by žena mohla otěhotnět. Průzkumy dokazují, že pouze 33 % žen používá vitamínové doplňky a pouze 12 % ví, že by měli před otěhotněním přijímat kyselinu listovou a to ať už v podobě doplňku nebo z přírodních zdrojů jakými jsou: pomeranče, špenát, brokolice, kukuřice a podobně.
Každý z nás se čas od času dívá na štítky a obaly potravin a hledá něco zdravého v jejich složení. Zhruba před deseti lety byly vyrobeny první štítky, které propagovaly zdravou dietu s vlákninou. Vláknina obsažená v cereáliích má prospěšný vliv na snižování hladiny cholesterolu. Navíc platí, že na každé jedno procento LDL cholesterolu připadá redukce 1 až 3 procent redukce rizika onemocnění srdce. Beta glukan, viskózní vláknina obsažená v obilninách pomáhá redukovat množství cholesterolu, které cirkuluje v těle. Autoři studie, která toto prokazuje, navíc uvádí, že obilniny obsahují řadu dalších chemikálii zvaných fenoly, které mají antioxidační účinky.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena