
Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.
Dále budeme potřebovat 20 g medu, 1 lžička citronové kůry, 125 g mléka, 20 g čerstvého droždí (lze nahradit sušeným, případně i práškem do pečiva), 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat), 80 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice).
Po upečení potřeme tvarohovou štolu rozpuštěnými 2 lžícemi másla se lžící medu.

Do hrnku nalijeme ohřáté mléko (ne horké), rozdrobíme droždí, zamícháme se lžičkou cukru, lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut odstát, vzejít kvásek.

Do misky odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (či sušené droždí nebo kypřící prášek), cukr a začneme od středu míchat

Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky i sušené ovoce, žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt.

Ze všech surovin vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky.

Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30-40 minut.

Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo.

Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme.

Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka.

Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.

Správná vánoční štóla zraje jako víno. Upečte si sváteční poklad původem z Drážďan!
Vánoční štóla se nedá uspěchat. Peče se i několik týdnů před svátky, a v chladu a v cukru čeká na svou příležitost až do Vánoc. Jak upéct štolu, jaké druhy jsou nejoblíbenější a co je na ní potřeba?
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena