Pokud milujete perníčky a čokoládu, tak je tento recept určený právě pro vás. Zkuste si upéct tento vánoční koláč krok za krokem.
1) Příprava surovin.
Na těsto budeme potřebovat 120 g másla pokojové teploty, 80 g moučkového cukru, 1 lžíci perníkového koření, 185 g špaldové hladké mouky, 2 lžíce kakaa a špetku soli.
Na náplň si připravíme 1 balení hořké čokolády, vychlazené kokosové mléko v plechovce, bílé tofu, 200 g datlí a trochu kakaa na posypání.
2) Troubu si předehřejeme na 180 °C. Do mísy prosejeme mouku, kakao, perníkové koření a špetku soli. Přidáme na kostičky nakrájené změkklé máslo a rukama vypracujeme těsto.
3) Těsto dáme na hodinku odležet do lednice.
4) Poté těsto vyválíme a přendáme do formy na pečení. Z těsta uděláme okraje a před pečením ho vidličkou propícháme.
Dáme péct cca na 25 minut na 180°C.
5) Než se upeče a vychladne korpus, tak si připravíme krém. Pokud máme datle s peckami, tak je nejdříve vypeckujeme. Poté je dáme do mixéru a umixujeme do pasty.
Následně přidáme bílé tofu a opět mixujeme do hladka. Čokoládu si dáme rozehřát a poté ji přilijeme k rozmixovanému tofu s datlemi. Nakonec otevřeme plechovku s kokosovým mlékem a vmícháme tuhou směs. Chvilku mixujeme do hladkého krému. Kokosové mléko musí být zhruba 24 hodin v lednici, aby se oddělila tuhá směs (krém) od vody. Pokud spěcháte, tak stačí na pár hodin dát do mrazáku.
6) Tímto krémem naplníme vystydlý korpus. Poté ho ještě zaprášíme kakaem a dáme na pár hodin ztuhnout do lednice.
7) A takto připravený vánoční čokoládový koláč můžeme podávat.
Vyzkoušejte také:
Vánoční maková hvězda krok za krokem
Recept na kynutou makovou hvězdu krok za krokem.
Domácí vánoční likéry a jedlé dárky – nezapomeňte na ně ani letos!
Domácí likéry si podle všeho získávají stále větší oblibu a dá se říct, že už jaksi patří k našim vánočním tradicím, stejně jako třeba pečení cukroví nebo výroba domácích vánočních dekorací. Po domácku vyrobené likéry s chutí a vůní Vánoc jsou navíc samy o sobě skvělým dárkem. Zkuste i vy letos potěšit své blízké lahvinkou tohoto lahodného sladkého moku vyrobeného s láskou!
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Autor:Jitka Langeová