Ve třetí a poslední části se budeme věnovat péči o náčiní, malé spotřebiče a kuchyňský odpad. Nevyhneme se ani hubení hmyzu a likvidaci zápachu v kuchyni.
Pokud se o ně budeme dobře starat, vydrží nám celé roky jako nové. Struhadlo čistíme kartáčkem namočeným v saponátu. Dřevené prkénko, které po použití zapáchá třeba rybou, potíráme polovinou citronu. Válečky posypeme solí a rukou rozetřeme, aby se uvolnily zbytky těsta. Potom běžným způsobem umyjeme a hned utřeme. Dřevěné chlebovky pravidelně otíráme hadříkem namočeným do octového roztoku, dobře jej však vyždímáme. Ocet zabrání tvoření plísně. Chlebovku necháme dobře vyschnout otevřenou, až poté do ní vrátíme zpět pečivo.
Nádobu, kterou jsme používali, hned opláchneme, napustíme do ní vodu a kapku saponátu, přiklopíme a zapneme mixér, pěkně se vyčistí. Poté znovu opláchneme.
Některé části se dají mýt v myčce na nádobí. Co nelze mýt v myčce, utíráme vlhkým hadříkem a utřeme dosucha.
Jednou za čas do něj místo vody nalijeme ocet, abychom odstranili vodní kámen a zápach. Po použití octového roztoku použijeme dvakrát čistou vodu, aby nebyl ocet cítit, až potom můžeme připravovat kávu.
V dnešní moderní době už značná část domácností používá drtič odpadků. Abychom se zbavili zápachu, vhodíme do něj citronovou kůru. Jednou za čas do něj nalijeme vařící vodu a zasypeme lžící krystalické sody. To spolehlivě odstraní zbytky jídel.
Jednou za týden nasypeme do odtoku jeden uzávěr krystalické sody a pak plnou konvici horké vody. Tím odstraníme nahromaděný nános. Pokud náhodou vylijeme do odtoku olej, spláchneme ho okamžitě horkou vodou. Opakujeme několikrát.
Pokud se nám neomaleně nastěhují do domu, je potřeba si ověřit, kde je to místečko, které použili jako bránu do domácnosti, nejčastěji to bývá okolí oken a dveří. Proto je vhodné v těchto místech pěstovat mátu, kterou tyto potvůrky zrovna nemusí. Pokud mravence už v kuchyňských skříňkách máme, zavěsíme do skříněk větvičky máty vonné a mravenci se odstěhují.
Pokud se nám na zahradě objeví mraveniště, smíchejme borax s moučkovým cukrem ve stejném množství. Tiímto posypeme kousek dřeva poblíž mraveniště. Sladký cukr mravence přiláká, borax zahubí.
Do mělkých misek dáme stejné množství mouky kakaa a boraxu, nebo směs moučkového cukru a jedlé sody (také ve stejném poměru). Chraňme před dětmi a domácími zvířaty.
Se spáleným jídlem v kastrůlku si poradíme tak, že uvaříme několik plátků citronu v trošce vody. Při smažení jídla položíme poblíž sporáku misku s bílým octem. Pokud chceme provonět byt, tak v hrnci na plotně pozvolna vaříme hnědý cukr se skořicí. Kuchyně bude vonět jako při pečení.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena