Ucítite-li ve vzduchu sladkou vůni, linoucí se přes celý jarmark, pouť či hradní slavnost k vašim čenichu, zaručeně jde o trdelník.
Trdelník, to je sladká pochoutka z kynutého těsta, jejíž výroba má dlouholetou tradici. Název trdelník je odvozen od slova "trdlo", což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče.
Trdelníky se v Čechách pekly údajně už od 1. pol.19 stol. při různých slavnostních příležitostech. Nesměly chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Trdelník se nosíval jako dárek rodičkám v době šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří. V některých oblastech se věřilo, že v tento den (24.4.) vylézají ze země hadi a trdelníky symbolizovaly hady z těsta, pečené nad ohněm. Ani dnes nesmí trdelník chybět na žádné kulinářské či hradní slavnosti.
Legenda praví, že recept na tuto vyhlášenou pochoutku přinesl do městečka Skalica sedmihradský kuchař, který sloužil maďarskému generálovi, básníkovi a spisovateli Jószefu Gvadányimu. Ten se ve slovenské Skalici usadil na konci 18. století. Právě Skalický trdelník doznal největší slávy - v roce 2007 dokonce získal ochrannou známku EU. Jako poctu této pochoutce založilo město Skalica festival trdelníku - Trdlofest. Na trdlofestu byl vytvořen zatím největší trdelník - měřil 154,5 cm a pekl se na trdle dlouhém 2,2 metru.
Z připraveného těsta se udělají válečky o tloušťce prstu a navinou se těsně vedle sebe na pomaštěné válce. Potřou se rozšlehaným vejcem, obalí se v přídavné ingredienci (nejčastěji v kokosu, ořeších, skořici, kakau, vanilce nebo povidlech) a v cukru a pečou se na podstavci. Upečené trdelníky se rozkrojí na stejně velké válce a posypou se práškovým cukrem.
Kdysi se těsto na trdelník namotávalo na speciální dřevěný kolík opatřený klikou - ten se usadil na dvě trojnožky a klikou se průběžně otáčelo na otevřeném ohništi. Pro snadnější přípravu bylo ale později vyrobeno speciální kuchyňské náčiní - trdlo - a používá se dodnes. Pro nepravidelný, nemotorný pohyb trdla se označení začalo používat také pro neohrabené lidi, nemehla. Z nepravidelného pohybu trdla pak bylo odvozeno sloveso trdlovat - motat se, nemotorně tancovat.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena