Trdelník - staročeská pochoutka

Trdelník - staročeská pochoutka

Ucítite-li ve vzduchu sladkou vůni, linoucí se přes celý jarmark, pouť či hradní slavnost k vašim čenichu, zaručeně jde o trdelník.

59563×

Co je to trdelník

Trdelník, to je sladká pochoutka z kynutého těsta, jejíž výroba má dlouholetou tradici. Název trdelník je odvozen od slova "trdlo", což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče.

Historie trdelníků

Trdelníky se v Čechách pekly údajně už od 1. pol.19 stol. při různých slavnostních příležitostech. Nesměly chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Trdelník se nosíval jako dárek rodičkám v době šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří. V některých oblastech se věřilo, že v tento den (24.4.) vylézají ze země hadi a trdelníky symbolizovaly hady z těsta, pečené nad ohněm. Ani dnes nesmí trdelník chybět na žádné kulinářské či hradní slavnosti.

Od receptu k Trdlofestu

Legenda praví, že recept na tuto vyhlášenou pochoutku přinesl do městečka Skalica sedmihradský kuchař, který sloužil maďarskému generálovi, básníkovi a spisovateli Jószefu Gvadányimu. Ten se ve slovenské Skalici usadil na konci 18. století. Právě Skalický trdelník doznal největší slávy - v roce 2007 dokonce získal ochrannou známku EU. Jako poctu této pochoutce založilo město Skalica festival trdelníku - Trdlofest. Na trdlofestu byl vytvořen zatím největší trdelník - měřil 154,5 cm a pekl se na trdle dlouhém 2,2 metru.

Jak se dělá trdelník

Z připraveného těsta se udělají válečky o tloušťce prstu a navinou se těsně vedle sebe na pomaštěné válce. Potřou se rozšlehaným vejcem, obalí se v přídavné ingredienci (nejčastěji v kokosu, ořeších, skořici, kakau, vanilce nebo povidlech) a v cukru a pečou se na podstavci. Upečené trdelníky se rozkrojí na stejně velké válce a posypou se práškovým cukrem.

Ty jsi ale trdlo!

Kdysi se těsto na trdelník namotávalo na speciální dřevěný kolík opatřený klikou - ten se usadil na dvě trojnožky a klikou se průběžně otáčelo na otevřeném ohništi. Pro snadnější přípravu bylo ale později vyrobeno speciální kuchyňské náčiní - trdlo - a používá se dodnes. Pro nepravidelný, nemotorný pohyb trdla se označení začalo používat také pro neohrabené lidi, nemehla. Z nepravidelného pohybu trdla pak bylo odvozeno sloveso trdlovat - motat se, nemotorně tancovat.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena