Thajsko je světově proslulé svou báječnou rozmanitou kuchyní. Thajská kuchyně je pro nás exotická, ale velmi chutná. Thajská kuchyně se snaží najít rovnováhu mezi pálivou, slanou, kyselou a sladkou chutí.
Správná kombinace rozmanitých přísad a koření dává každému jídlu zvláštní chuť a vůni. Nepostradatelnými surovinami při vaření thajských specialit jsou citronel, bazalka - maeng-lak, koriandr, chilli - phrik khii nuu, různé druhy kari - gaeng, od snesitelné chuti po pálivé jako oheň, zázvor - khing, máty, badyán, kurkuma, česnek - kra-thiam, šalotka - hom-lek, oříšky nebo arašídy. Jako zálivku na saláty se používá limetková (citronová) šťáva, kokosové mléko, sójová omáčka nebo fermentovaná rybí omáčka - náam plaa, vyrobená z ančoviček.
Thajské pokrmy nasytí nejen žaludek, ale i oči. Naprostá většina pokrmů je silně kořeněna, protože všechno, co není dostatečně ostré, není dobré. Vaření pokrmů je jednoduché a rychlé. Mezi nejčastější způsoby tepelné úpravy patří restování na wok pánvi, smažení, fritování, grilování a vaření v páře.
Při jídle se nepoužívají nože. Proto se maso v thajských pokrmech krájí na malé kousky. Jeden kousek masa nebo ryby s půl lžící rýže je jedním soustem, které se nabírá vidličkou. Na polévku se používá lžíce.
Součástí jídla je vždy polévka. Královnou polévek je tom jam kung - připravuje se z krevet a je ochucena šalotkou, lodyhami citronely, koriandrovými listy, rybí omáčkou, chilli a limetkovou šťávou. Mezi oblíbené patří i polévka kaengkhut - jemná polévka s masem a zeleninou. Můžete ochutnat i čistou rýžovou polévku, která se koření octem a chilli nebo pikantní polévky s kokosovým mlékem.
Typickou součástí thajského jídla je rýže - Khao, nejkvalitnější thajská rýže je jasmínová rýže - khao hawm máli. Kinkhao - v překladu "jíst rýži", je jediný výraz pro snídani, oběd i večeři. Dále jsou v thajských pokrmech zastoupeny sladkovodní a mořské ryby, krevety, garnáti, humři, krabi, chobotnice a ústřice. Mezi oblíbené druhy masa patří i vepřové a drůbež.
Thajská jídla bývají doplněna nejrůznějšími omáčkami a dresinky podávanými v malých mističkách. Jde například o sójovou omáčku, pastu z červeného pepře nebo z arašídů, rybí omáčku s chilli nebo ostrou červenooranžovou omáčku.
Thajci milují saláty. Thajské saláty - jam, nemají s našimi saláty vůbec nic společného. Jsou pálivé, sladkokyselé i slané. Připravují se převážně z masa, zeleniny, ovoce, ryb a krevet. Jako dresink se používá citronová šťáva, rybí omáčka nebo šalotka. Po celém Thajsku je velmi oblíbený pálivý salát - som tam, připravovaný z nedozrálé papáje.
Po dobrém jídle přijde vhod i dobrý moučník - kanom, který obsahuje většinou kokosové mléko a moučku, želatinu, palmový cukr, voňavé esence a žloutky. Na stole nikdy nechybí různé druhy ovoce.
V Thajsku je široká nabídka ovoce. Najdeme zde i u nás známé pomeranče, papáju, banány, mango, kokos, ananas či limetku, ořechy a arašídy. Ale také pro nás už exotické ovoce - karamboly, liči, mangostan, mučenka nebo pitahaya, což je ovoce s bílou dužninou, konzistence jako kiwi. Velice oblíbeným ovocem je mezi thajci durian - veliké, těžké, zelené plody pokryté tlustou slupkou plnou výrůstků, které ukrývají krémovitou béžovou hmotu obklopující červenohnědá semena. Toto ovoce fantasticky chutná, ale neskutečně odpudivě páchne, dokonce platí zákaz vnášení tohoto ovoce do objektů!
Zelenina je zde zastoupena stejnými druhy jako v naší oblasti. Jedná se o hlávkový salát, okurku, dýni, papriku, cibuli, česnek, ředkev, kapustu, celer, zelí, fazole, kukuřici, hrách, špenát, rajčata, baklažán a lilek nebo pro nás exotické taro - zelenina žluté nebo fialové barvy, jejíž listy, kterým se říká fafa, se připravují stejně jako špenát. Velice oblíbené jsou i žampiony.
Velmi oblíbené jsou nápoje z mixovaného ovoce v kombinace s vodou. Čerstvě lisované šťávy se většinou nabízí z pomerančů. Velmi oblíbený je džus z cukrové třtiny. Čaj vám nabídnou jak černý - indický, tak i zelený - čínský. Alkohol je v Thajsku poměrně drahý. Pivo dostanete ve třech místních značkách, a to Kloster, Amarit a Singha se 4,6 procenty alkoholu. Typické pro Thajsko jsou i různé druhy lihovin. Velmi oblíbená je mekongská rýžová whisky, která se podává většinou s minerálkou (nebo colou), ledem a limetkovou šťávou. Levnější variantou je takzvaný bílý likér. Vodu je jistější kupovat balenou v obchodě.
Další článek věnovaný Thajsku bude popisovat osobní zkušenosti s tamějším jídlem a pitím - Thajská kuchyně očima turisty.Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena