Marie-Antoine Careme
Právě tomuto muži vděčí Francie za proslulost své kuchyně. Byl to on, kdo v 18. století kuchařské povolání povýšil na umění. Za jeho doby si gastronomie prošla doslova revolučními změnami. Zdůrazňoval důležitost hygieny a estetiky při přípravě pokrmů. Zkušenosti v prostředí kuchyně získával již v osmi letech, kdy byl nucen opustit domov a pracovat jako myč nádobí. Ale právě tato životní peripetie mu pravděpodobně předurčila, že zůstane určitě alespoň v očích Francouzů nesmrtelným díky knize "Velká francouzská kuchyně".
Jean-Anthelme Brillat de Savarin
Narodil se již roku 1755 a vlastně ani příliš nevařil, přesto jistě patří do našeho výčtu. Jeho dílo "Fyziologie chuti", na němž pracoval 25 let, získalo úspěch jak v rodné Francii, tak i v zahraničí. Proslavil se také dvěma výroky: "Objevení nového jídla přinese lidstvu více potěšení, než objevení nové hvězdy" a "Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi." Nevím, co by si myslel například o mě, protože si s oblibou pochutnávám na bramborách na loupačku.
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain se narodil v New Yorku v roce 1956 a žije tu dodnes. V současné době je vrchním šéfkuchařem ve francouzské restauraci Les Halles na Manhattanu. Kromě vaření je jeho velkou vášní také cestování. Spojil tedy příjemné s užitečným a po celém světě ochutnává nejrůznější pokrmy, prý hledá ten nejlepší ze všech. Ve Spojených státech běží jeho úspěšná cestovatelsko-kuchařská show, ve které divákům ukazuje extrémy stravování ve světě. V závislosti na ní napsal v roce 2002 i knihu "Šéfkuchař na cestách - putování za dokonalým jídlem". Ta je k dostání též u nás.
Rose Grayová a Ruth Rogersová
Tyto dvě dámy jsou od sklonku 80. let téměř jako siamská dvojčata. Otevřely si totiž známou restauraci River Café na břehu londýnské Temže. Jejich cílem bylo, dopřát hostům v srdci Londýna kousek z atmosféry Apeninského poloostrova. V jejich italské restauraci si záhy začaly podávat dveře prominentní celebrity a politici. Rose a Ruth vydaly také veleúspěšné knihy svých receptů, z nichž prý mezi hosty nejoblíbenějším je grilovaná oliheň s chilli papričkami. Jejich motem je, zaměstnávat pouze kvalitní a schopný personál a nakupovat denně 90% čerstvých surovin z ekologického zemědělství. Od plotny v River Café se díky náhodě rovnou do víru show byznysu dostal kuchař Jamie Oliver.
James Oliver
Familiérně mu každý Brit říká Jamie. Získal si srdce mladých i starých, mužů i žen. Objevovat svět chutí a vůní začal již v dětství, protože jeho rodiče vlastnili pohostinství. Začínal v restauraci River Café, kde připravoval kulinářské speciality celé tři roky a k italské kuchyni tíhne dodnes. Náhodou musel zaskočit za nemocného kolegu, právě když v restauraci natáčela televize. Jeho kuchařské představení se natolik líbilo, že během pár dnů získal nabídku na svůj vlastní pořad hned od několika televizních stanic současně. A v čem tkví jeho úspěch? Je mladý, pohledný, šikovný, přátelský a výřečný, vede spořádaný rodinný život, má vlastní restauraci, píše knihy a natáčí pro televizi. Přípravu pokrmů nebere jako nutnost, naopak v divákovi navodí pocit, že je to něco úžasně zábavného. Jeho recepty jsou, dá se říct, tradiční, avšak vždy ozvláštněné nějakou nevšední kombinací ingrediencí.
Nedávno se spolu s vládou pustil do projektu boje proti dětské obezitě, přičemž se snažil zreformovat skladbu jídelníčků ve školních jídelnách. Vyloučení kalorických fast food pokrmů a zařazení ovoce a zeleniny již má své výsledky.
Vybrala jsem pouhý zlomek šikovných kuchařů, které zná celý svět. Je jich samozřejmě velká spousta a je to dobře, vždyť gastronomie je jeden velký vesmír, ve kterém je stále co objevovat. A jak řekl Savarin: "Objevení nového jídla přinese lidstvu více potěšení, než objevení nové hvězdy".
Foto:
Profimedia.cz