Výroba
Sójové maso se vyrábí ze sójových bobů. Sójové boby jsou bohatým zdrojem sójového proteinu. Obsahují až 30% této přírodní bílkoviny bohaté na aminokyseliny. Proto je také všeobecně známé, že by sójové maso nemělo chybět na stole vegetariánů a sportovců. Sójové boby se dále melou, dehydratují a jinak zpracovávají. Výsledkem je extrahovaný protein světle hnědé kávové barvy, který se uchovává v podobě granulátu nebo kostek. Protein získaný ze sójových bobů se dále texturuje, obarvuje a aromatizuje.
Vlastnosti
Konečný produkt nazvaný sójové maso již nemá se sojovými boby prakticky nic společného. Obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, a také vitamíny A, B, E a minerální látky včetně železa a vápníku. Vzhledem k tomu, že sójové maso neobsahuje žádný lepek, je vhodné pro bezlepkovou dietu.
Další zvláštností je, že při pravidelné konzumaci sójového masa dochází k prokazatelnému úbytku cholesterolu. Také ženy v přechodu by měly sójové maso jíst častěji. To díky obsahu vápníku působí preventivně proti vzniku osteoporózy.
Ačkoliv se sójové maso doporučuje, neměl by při jeho časté konzumaci chybět pohyb. Například redukční dieta postavená na konzumaci sójového masa, by mohla mít fatální následky, pokud by organismus bez pohybu umožnil ukládání tuků, které některé z látek obsažených v sójovém masu podporují.
Správná příprava
Pokud jste někdy zkoušeli připravit sójové maso, jistě jste si přečetli návod na přípravu, který uvádí výrobce na obalu. V každém případě se musí granulát, plátky nebo kousky sójového masa nechat nabobtnat ve vývaru nebo ve vodě s bujónem. Vaříme-li sójové maso v masovém vývaru, získá jemnou chuť masa, nerozpoznatelnou od pravého masa. Pokud připravujeme sójové maso v horké vodě s bujónem, bude sójové maso kořeněné a aromatické. Někomu může výsledná chuť připomínat grilovanou drůbež nebo vepřové.
Sójové maso vaříme, dokud nenabobtná do několikanásobné velikosti. Nemusíme se bát vařit sójové maso raději déle. Potom maso okapeme a v cedníku nebo v pěsti vymačkáme tekutinu, kterou maso nasáklo. Nyní můžeme s masem dále pracovat.
Sójový granulát
Uvařený, nabobtnalý a vymačkaný granulát můžeme využít jako plnohodnotnou náhradu mletého masa. Stejně dobře se dá granulát smíchat s mletým masem, pokud nám mleté maso chybí. Pokud sójový granulát přimícháme do sladkokyselé omáčky na špagety, nikdo z rodiny nepozná, že jí sóju.
Sójové kousky
Sójové kousky připravené podle návodu na obalu, například ve vodě s masoxem a solí, získají silnou aromatickou chuť. Dají se jednoduše použít do masových směsí se zeleninou. Rychlý oběd o víkendu nabytém sportovními aktivitami tak zajistí čína ze sójového masa, cibulky, pórku a jiné zeleniny. S rýží vás pokrm zasytí a dodá potřebnou energii pro náročný výšlap na horském kole.
Sójové plátky
Plátky vaříme opět podle návodu, ale raději trochu déle. Vývar s masem občas trochu promícháme, aby se plátky plovoucí na hladině obrátily a nabobtnaly rovnoměrně. Po scezení a vymačkání můžeme do plátků naříznout například menší kapsu a maso naplnit plátkem ovoce z konzervy a sýrem. Po spíchnutí párátkem kapsu nezapomeneme obalit v těstíčku nebo v trojobalu. Smažit můžeme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci a výsledek je stejný, ale zdravější, než kdybychom použili drůbeží maso.
Levná kuchyně
Sójové maso může do svého jídelníčku zařadit úplně každý. Není důvod, proč by tomu tak nemělo být. Dokonce i peněženka bude vděčně plnější, když na stůl občas nakoupíme sójové maso. Za dva balíčky sójového masa, které je potřeba na oběd pro 4 členy rodiny, dáte přibližně 30 Kč. Za kilo drůbežího nebo vepřového masa byste dali nejméně 80 - 100 Kč. Sójové maso navíc nemá kosti a nezezelená, když náhodou uvíznete v několikahodinové zácpě cestou domů.
Nyní už záleží jen na vás, jak se k sójovému masu postavíte vy a tím pádem i vaše rodina. V diskuzi pod článkem se můžete podělit o vaše triky při vaření se sójovým masem.
Foto:
Profimedia.cz