Rostlina
Sója je teplomilná dvouletá luštěnina. Jde o keříčkovou rostlinu 50 až 90 cm vysokou s trojčetnými chlupatými listy a lusky. Kvete drobnými bledě fialovými kvítky. Od vyklíčení do sklizně potřebuje pouhých 100 dní. Semena jsou různě zbarvené a různě velké bobule, většinou krémové barvy.
Výskyt
Pochází z Číny, kde patřila mezi pět posvátných semen - rýže, pšenice, dva druhy prosa a sója - a císař měl právo k slavnostnímu výsevu. Námořníci rozšířili sóju z Číny do ostatních orientálních zemí, když ji s sebou brali na své mořeplavby. Čína byla až do roku 1954 hlavním producentem sóji. Dnes jsou v produkci sóji na prvním místě USA, Brazílie, Argentina, dále Čína, Kanada, státy na území bývalého SSSR, Indie, Itálie, Francie. Sója se pěstuje ale i u nás na jižní Moravě a také na Slovensku.
Složení
Stejně, jako ostatní luštěniny, i sója je nejbohatší na draslík, dokonce v jeho obsahu jí patří prvenství (1740 mg na 100g). Druhým prvkem s nejvyšším zastoupením je fosfor. Dále je bohatá na vápník, hořčík, vitamíny skupiny B, A, C, E, H, kyseliny listovou a pantotenovou a v neposlední řadě obsahuje i sodík, mangan, železo, zinek a lecitin.
Účinky na organismus
Sója je nazývána zázračnou rostlinou. O jejích léčebných účincích by se dalo psát velice dlouho. Vybírám tedy ty nejvýraznější. Osvědčila se při léčbě civilizačních nemocí, jako jsou vysoký krevní tlak, choroby srdce, zvláště angina pectoris, ateroskleróza, revmatická onemocnění. Díky tomu, že je sója zásadotvorná, je velmi vhodné ji užívat v různých formách při revmatických onemocněních, dně, osteoporóze a osteomalacii, kazivosti zubů, překyselení, pálení žáhy, ekzémech a vyrážkách. Příznivě působí na nervovou soustavu. Nahrazení masa sójou blahodárně působí při neurózách, depresích nebo roztroušené skleróze. Sója a výrobky z ní jsou velmi vhodnou stravou při tuberkulóze, nádorových onemocněních místo masa, které škodí, při vyčerpanosti, rekonvalescenci, po těžkých nemocech všeho druhu, při nemocech z ozáření. Sójová strava je velmi vhodná při onemocněních trávicího ústrojí - jater, žlučníku, žaludku, slinivky a střev. Působí preventivně proti žlučovým kamenům, rozkládá je. Zlepšuje poruchy hormonální činnosti.
Využití
Využití sóji je opravdu široké. Vyrábí se z ní kromě jiného sójový olej, sójové omáčky, sójová mouka, sójové mléko, sójový tvaroh a sójové maso. Dále se ze sóji vyrábí také rostlinná šunka, klobásy, paštiky, párky. V neposlední řadě je známá sójová omáčka.
Sójové boby jsou však velmi tvrdé a proto se musí asi 2,5 hodiny vařit. V případě použití tlakového hrnce postačí 30 minut. Pozor, vaření se ale nesmí přehnat, protože pak boby začnou opět tvrdnout. Mimo toho se také konzumují v syrovém stavu v podobě naklíčených sójových klíčků, které se hodí do zeleninových salátů nebo pomazánek. Kromě potravinářského použití se sója používá v průmyslu pro výrobu bionafty, kosmetických přípravků, oleje, mýdel, plastů a podobně.
Sójová pomazánka se žampióny
Ingredience:
150 g uvařených sójových bobů, 150 g žampiónů, 1 ks cibule, 3 lžíce oleje, mořská sůl, libeček, majoránka
Postup:
Na oleji zpěníme oloupanou a jemně pokrájenou cibuli a nadrobno nakrájené žampióny. Dusíme s majoránkou do změknutí. Uvařenou sóju pomeleme na masovém mlýnku, přidáme podušené žampióny, sůl, posekaný libeček a promícháme.
Kterým sójovým výrobkům dáváte přednost vy?
Foto:
Profimedia.cz